avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj

Buna seara,
As dori sa divortez de sotia mea de comun acord. Avem impreuna o masina care este pe numele meu, cumparata in timpul casatoriei si un apartament cumparat prin credit Prima casa, in urma cu un an jumatate. In contractul de credit sotia mea este trecuta ca imprumutat iar eu ca si codebitor imprumutat in solidar si indivizibil cu imprumutatul. Tinand cont ca locuinta nu se poate vinde mai devreme de 5 ani de la data dobandirii as dori sa stiu daca este posibil ca in cazul in care ajung la un acord cu sotia in ceea ce priveste suma pe care o doreste ca despagubire, si ma incadrez ca venituri, sa preiau singur creditul pe numele meu, daca este posibil acest lucru din punct de vedere al contractului semnat cu banca.
De asemenea as dori sa stiu daca sotia are vreun drept asupra autoturismului si daca se poate divorta la primarie sau tinand cont ca sunt bunuri de impartit trebuie neaparat la judecatorie.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:46, 8 Februarie 2012
1. Divort
Daca azi vin partile la sedinta de mediere si se incheie acordul de mediere, maine se introduce actiune in instanta, poimaine se face cerere pentru solutionarea cazului in camera de consiliu si de regula se acorda termenul in aceeasi zi daca partile sunt prezente. In privat va voi trimite un exemplu de divort in 3 zile, nu pot face publica identitatea partilor pe net.

2. Partaj
Art. 63. alin. 2 din Legea 192/2006 precizeaza faptul ca "Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia." Insa nimic nu impiedica pronuntatrea hotatarii judecatoresti fara achitarea taxei de timbru in cazul in care acordul de mediere a fost depus la dosar inainte de a se achita taxa de timbru atunci cand partea solicita acesta. Practica nu este unitara insa in 80% din cazuri asa se procedeaza. Oricum si in cazul in care instanta solicita plata taxei si restituirea acesteia, partile sunt in avantaj primind banii inapoi. La notar partajul se face cu achitarea taxelor substantial mai mari decat taxa de timbru si nimeni nu va restitui acesti banii partilor.
Inca nu am ajuns la banca, urmeaza sa o fac in zilele urmatoare insa am o intrebare: este posibil dpdv juridic ca in calitatea pe care o am in contractul de credit cu banca, de codebitor obligat in solidar si indivizibil cu imprumutatul, adica sotia, ca banca sa-si dea acceptul sa preiau eu creditul daca indeplinesc conditiile in ceea ce priveste achitarea acestuia?
Da. Mergeti la banca si vedeti in ce conditii se realizeaza preluarea intregului credit ramas

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)
Partaj preventiv flo8200 flo8200 Detin o casa impreuna cu sotia. Casa a fost construita pe un teren primit de mine prin donatie de la parinti. Casa apare ca bun comun, desi a fost construita ... (vezi toată discuția)
Mediator, reprezentare in instanta cerebel33 cerebel33 Buna dimineata, care este legea ref la faptul ca mediatorul care mediaza partile intr-un dosar de partaj nu are dreptul sa reprezinte partea ... (vezi toată discuția)