Buna seara!
Va rog cu respect, daca ma puteti indruma in urmatoarea problema a unei batrane:
Contract de v-c, vanzatori- batranii , cumparator- fiul, pretul fiind derizoriu 50 mil vechi (casa cu 7 cam cu etaj) care nici nu sa platit, cu clauza de abitatie si intretinere pana la decesul batranilor si cu indeplinirea celor crestinesti dupa deces. Moare batranul, fiica lor apoi nora si in noiembrie 2010 moare si fiul, ultimul debitor al obligatiei de intretinere. Fiul are un baiat care e plecat din tara si nici nu vrea sa auda de batrana si de casa, nu-l mai intereseaza.
- Cum poate batrana (90 ani) sa rezilieze contractul pt. neandeplinire a clauzei de intretine intervenind forta majora atata timp cat debitorul obligatiei de intretinere a decedat???
- Se reziliaza de drept fara a apela la instanta?
-Trebuie sa actioneze in judecata pe nepot , desi nici nu si-l doreste pe acest nepot fiindca ia facut numai greutati?
- Batrana are nevoie de ingrijire are o varsta este bolnava la pat, pana acum au ingrijit-o vecinii, prietenii dar nu se mai poate!!!!!!!!!
Va rog o indrumare daca ma puteti ajuta, multumesc!
Sa presupun ca acel nepot din Marea Britanie asteapta sa moara bunica-sa... In masura in care actele de proprietate originale ale batranei sunt in posesia lui. Mai exista o posibilitate: instituirea curatelei fata de aceasta persoana in urma unei plangeri facute la Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului.
Batrana nu vrea sa plece din casa ei, nepotul a zis ca nu se mai intoarce in tara fiindca are probleme cu camatari , cu banci etc. batrana vrea sa dea casa la cineva ca sa aibe grija de ea.
Faptul ca batrana nu vrea sa plece din casa ei , pe care o detine cu acte in regula, detinute de un nepot care recunoaste ca a antamat si a promis orice, pe actele de proprietate originale ale batranei, altor persoane din zona fara de lege...Ramane ca autaritatile indreptatite sa se auto-sesizeze...
Batrana nu mai e proprietara, situatia juridica a actului poate fi clarificata doar prin instanta.Paralel, trebuie solicitata instituirea curatelei.
Lege nr. 17 (r1) din 06/03/2000
privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice
Art. 33. - Neexecutarea obligaţiei de întreţinere şi de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obţinute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Autoritatea tutelară se poate sesiza şi din oficiu.
Art. 34. - (1) În termen de 24 de ore de la înregistrarea sesizării, autoritatea tutelară va solicita serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, compartimentului de specialitate constituit conform legii în subordinea consiliului local în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul persoana vârstnică să efectueze o anchetă socială în maximum 10 zile de la solicitare.