avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Sfat servitute
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Sfat servitute

Buna ziua ,

Am un teren pe care l-am parcelat la cadastru dar nu l-am intabulat la notar (adica am primit numere provizorii de CF pe parcele) dar am o mica mare problema. Am trecuta la sarcini in CF o servitute de folosinta asupra unui drum (servitute de trecere) din 1925, care ii depasita de logica :), pentru 7 cf-uri care sunt fonduri dominante, .. Am dat in judecata dar instanta mi-a admis partial , adica pot radia din sarcina doar 3 CF-uri .... pentru restul de 4 am inteles ca ar exista solutia mutarii servitutii (nu mai vreau sa fac recurs pentru ca m-am saturat de instanta, nervi si bani mancati) .. Intrebarea este daca se poate muta servitutea, conform art 767 alin 2 din Codul Civil , si care ar fi pasii de urmat ? Mentionez ca am 3 parcele de drumuri ....

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:56, 4 Februarie 2012
Formulati actiune in instanta i8n contradictoriu cu beneficiarul dreptului de servitute, cereti expertioza, dovediti ca acel drum nu este singuira cale de iesire la drumul principal sau nu este cea mai dreapta cale, sau cea mai iefti9na, aratati care ar fi drumul de servitute corect si se va admite. Hotararea se inregistreaza apoi in cartea funciara.
Traseul de exercitare al servituţii se poate modifica în mod amiabil, deci prin declaraţie notarială a fondurilor dominante, că sunt de acord cu schimbarea traseului sau dacă nu. prin instanţă, acest traseu de servitute fiind întabulat, deci are nr.cadastral.
Dacă uzul acestei servituţi a devenit prea împovărător pentru d-voastră sau s-au schimbat condiţiile, respectiv fondurile pt.care au fost făcute aceste servituţi, au la acest moment ieşire la drumul public, aveţi dreptul să solicitaţi schimbarea traseului.. Chiar şi în cazul în care nu au acces la drumul public, puteţi face cerere de schimbare traseu servitute, printr-un loc care vă afectează mai puţin, acel loc oferind aceleaşi condiţii pt. fondurile dominante.-art.767 NCC .alin.2. Dar dacă nu se poate amiabil atunci doar instanţa va putea hotărî acest lucru.
Servitutea d-voastră este în regim de carte funciară fiind stabilită din 1925-nu este lipsă de logică ci este vorba de ceva stabilit prin convenţie sau hotărâre judecătorească, asemănător cu valabilitatea unui act de proprietate..
Deci totul depinde de motivele pe care le aveţi pt. a solicita schimbare traseu servitute. Succes!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notare litigiu in cartea funciara avas avas Buna ziua. Am cerut in instanta un drept de servitute de trecere pe proprietatea vecinului pana la drumul public.De la mine la drumul public trec pe doua ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! urmează sa cumpăr un teren de 350 mp utili acesta ... AlexDaniel1990 AlexDaniel1990 Buna ziua ! Urmează sa cumpăr un teren de 350 mp utili acesta având carte funciară , problema este ca impozitul acestui teren este plătit la primărie ... (vezi toată discuția)
Drept servitute bogda_24 bogda_24 am cumparat o casa gen duplex. pentru a ajunge in dreptul ei am drept de servitute asupra drumului. un vecin vrea sa modificam in acte in loc de drept de ... (vezi toată discuția)