avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu/fara acord,copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu/fara acord,copil minor

Buna ziua

Sotul mea vrea sa divortam,avem un copil de 8 ani,as vrea sa stiu cateva amanunte,va rog.
Daca sunt de acord putem merge la notar?
Daca nu sunt de acord(momentan nu sunt)si el intenteaza divortul cat dureaza si ce implica asta?In cat timp se finalizeaza?El nu este in tara,lucreaza in strainatate,eu aici nu muncesc pt ca am hotarat impreuna sa stau cu copilul.
Ce documente sunt necesare?Cum se stabileste pensia si ce obligatii mai are el?
Multumesc frumos!
da, in prezent, conform, art. 375 alin. 2 este posibil si divortul la notar daca sotii sunt de acord cu toate aspectele, notarul va da un termen de o luna, dupa care daca toate conditiile dunt indeplinite va elibera certificatul de divort.
daca nu sunteti de acord, la instanta va dura mai mult pentru ca vor trebui administrate probe care sa dovedeasca culpa dvs. pensia se stabileste procent din venirurile nete ale sotului, respectiv 1/4, daca acesta nu are venituri ori nu por fi probate, 1/4 din venitul minim. ca acte: certificat casatorie, certificat nastere minor, adeverinta venituri.
Daca nu sunteti de acord cu divortul, sotul va depune o cerere de divort la judecatoria de la ultimul domiciliu comun . Durata procesului depinde de mai multi factori (aglomerarea instantei, daca sotul are avocat, daca dvs. aveti avocat, daca dvs. vreti pana la urma sa divortati, etc).

Tatal poate solicita stabilirea domiciliului la dansul si poate chiar sa castige daca se dovedeste ca dvs. nu aveti conditiile necesare pentru cresterea copilului.

Totusi, daca instanta va decide ca domiciliul minorului sa fie stabilit la dvs, instanta va stabili contributiile fiecarui parinte la cresterea si educarea minorului. Tatalui i se va impune o pensie de intretinere de pana 1/4 din venituri sau daca nu puteti dovedi veniturile lui se va stabili la 1/4 din venitul minim.

Autoritatea parinteasca (custodia) va fi exercitata in comun de ambii parinti cu exceptia situatiei in care se dovedeste ca unul dintre parinti afecteaza puternic interesele superioare ale copilului. Prin exercitarea in comun a autoritatii parintesti ma refer la dreptul de decizie asupra minorului cu privire la inscrierea la scoala, cursuri, parasirea tarii, efectuarea de operatii medicale, etc.
Tatal nu vrea copilul acolo,el sta cu chirie, in afara de servici nu are decat o masina care a luat-o din tara,casa in care stam este a mea iar din luna martie voi incepe serviciul deci am conditiile necesare cresterii copilului.
Nu are ce culpa a mea sa dovedeasca,eu am stat acasa cu copilul si m-am implicat 100% in cresterea si educatia lui.
Problema este ca el si-a gasit alta femeie acolo si de aia vrea sa divorteze,tocmai de aia nu sunt eu de acord sa-i dau imediat divortul.
In conditiile aceastea, probabil ca instanta va decide ca domiciliul minorului sa fie la dvs. Totusi, custodia va fi comuna.
Multumesc pt raspunsuri.
Custodia comuna nu prea imi convine pt ca daca as vrea sa ies cu copilul din tara imi trebuie acordul lui.
El daca vine in tara sa intenteze divort ar trebui sa aiba actele,care sunt la mine,deci ar mai dura ceva pana ar scoate duplicate dupa acte si ma gandesc ca ar trebui sa se prezinte si la infatisari sau il poate reprezenta un avocat?Stiu de la o prietena cu copil care a divortat ca au fost facute anchete sociale la domiciliul fiecarui parinte,la el unde face?
Partaj nu facem,casa e a mea,avem fiecare o masina,ce am facut in 10 ani sunt lucruri care nu valoreaza f mult,ce facem cu rata la banca care este pe numele meu?

Alte discuții în legătură

Divort cu copil minor LidiaSav LidiaSav Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord elushk elushk Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ... (vezi toată discuția)
Probleme divort vlad100 vlad100 Buna Sotia doreste sa divorteze de sot din urmatoarele motive : consum bautura alcoolica excesiva , violenta fizica si psihica . Situatie : casa + 2 ... (vezi toată discuția)