avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Investirea cu formula executorie CEC si Bilet la Ordin ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Investirea cu formula executorie CEC si Bilet la Ordin - Recurs în interesul legii

Am nevoie urgenta de solutia data de INALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE in Recursul în interesul legii cu privire la aplicarea dispoziţiilor art. 374^1 din Codul de procedură civilă, astfel cum au fost introduse prin Legea nr. 459/2006, raportate la prevederile art. 61 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin şi ale art. 53 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, referitor la învestirea cu formulă executorie a cambiei, biletului la ordin şi cecului.





Cel mai recent răspuns: Cristina_1 , utilizator 23:30, 1 Aprilie 2009
Am transmis un e-mail la Biroul de Informare şi Relaţii Publice -ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE B-) si mi-au comunicat ca pana in prezent minutele nu sunt semnate si definitivate.X-(
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2009
ContSters20980, utilizator
În Codului de Procedura Civila, ce urmeaza sa intre in vigoare se prevede ca toate inscrisurile trebuiesc învestite cu formula executorie pentru a putea fi puse in executare, cu exceptia procesului verbal intocmit de executorul judecatoresc prin care se stabilesc cheltuielile de executare.
Din punctul meu de vedere dar si al altor distinsi colegi este un regres al legii, care nici nu va simplifica si nici nu va urgenta executarea silita.
Si poate de aceea ICCJ ezita sa dea un verdict. Ar fi absurd sa se pronunte recursul in interesul legi in sensul de a nu se mai investi titlurile de credit si peste doua luni sa ne trezim cu un cod care impune investirea tuturor inscrisurilor.
Si totusi sunt de parere ca titlurile de credit carora li se recunoaste calitatea de titluri executorii trebuiesc investite din urmatoarele considerente
Executarea silita a unui asemenea inscris incepe cu o somatie cambiala pe care o s-o denumesc somatiune. Aceasta nu este acelasi lucru cu somatia prescrisa de 411 CPC. Impotriva aceste somatiuni se poate face in termen de 5(cinci) zile de la primire OPOZITIE si nu Contestatie. Opoziția se judeca de catre judecatoria care a dispus investirea cu formula executorie, judecatorie care nu poate suspenda executarea silita in cadrul opozitiei decat daca debitorul se inscrie in fals cu privire la SEMNATURA SA.
Daca am sari aceasta etapa si debitorul ar putea face direct contestatie la executare ca in cazul celorlalte titluiri executorii creditorul nu ar mai avea posibilitatea sa ceara masuri asiguratorii in cadrul contestatiei asa cum are in cadrul opozitiei.
S-ar trezii la discretia instantelor care l-ar putea pasa de colo colo pe motiv de conflicte de competenta materială sau teritoriala timp in care debitorul isi poate risipi averea.
Si mai sunt de parere ca aparitia unei norme generale, dar de factura speciala, în cadrul normei generale initiale nu poate modifica norma speciala deja existenta. Adica aparitia prevederii ca nu se mai investesc cu formula executorie inscrisurile cărora legea le recunoaste calitatea de titlu executor in cuprinsul CPC nu poate inlatura prevederea din legea 58/1934, art 62. si din legea 59/1934 art.53. E adevarat ca legea le recunoaste calitatea de titlu executor dar in anumite conditii. Neabrogate, aceste conditii nu dau dreptul judecatorului de a nu le lua in considerare.
Despre celeritatea executarii pot sa spun ca nu doar executorul judecatoresc si instantele trebuie sa depuna diligente ci si posesorul unui asemenea titlu trebuie sa depuna diligente pentru a-si executa creanta, asa cum legea o impune.
@ Stelian Dinca=D>=D>=D>=D> Respect

Am discutat azi cu un executor din Alba si se pare ca s-a solutionat RIL in sensul ca se investesc respectivele titluri.
Vineri in sedinta camerei lor li s-a spus sa nu mai deschida dosar ex fara investire pe BO sau fila cec, pe motiv ca s-a pronuntat inalta in acest sens.
Revin cand am informatii concrete
Am sunat la arhiva ICCJ si mi s-a confirmat ca s-a solutionat RIL-ul in sensul ca se vor investi cambiile BO si cecurile.
mai jos redau minuta=D>=D>=D>



ROMÂNIA

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE

SECŢIILE UNITE



Minuta deciziei nr. 4 Dosar nr. 24/2008


ªedinţa de la 19 ianuarie 2009


ÎN NUMELE LEGII

DECIDE



Admite recursul în interesul legii declarat de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi stabileşte:

Dispoziţiile art. 3741 din Codul de procedură civilă, raportate la art. 61 din Legea nr. 58/1934 şi respectiv art. 53 din Legea nr. 59/1934, se interpretează în sensul că, biletul la ordin, cambia şi cecul se învestesc cu formulă executorie pentru a fi puse în executare.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin.3 din Codul de procedură civilă.

Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 19 ianuarie 2009.


sursa:[ link extern ]





=D>

Alte discuții în legătură

Bo refuzat la plata juridic dana juridic dana care este procedura de investire cu titlu executoriu a unui BO refuzat la plata? (vezi toată discuția)
Fila cec poate constitui titlu executoriu? ContSters69460 ContSters69460 Fila CEC lasata garantie pt niste lucrari, poate constitui titlu executoriu, si implicit se poate executa debitorul, fara ca respectiva Fila CEC sa fie ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin depus dupa scadenta pneuros pneuros Se poate investi cu putere executorie un bilet la ordin depus dupa scdenta cu 4 zile? (vezi toată discuția)