buna. Sunt Ema si as avea nevoie de un sfat, pentru lamurirea unei situatii. Vand cuiva prin Prima casa si ne-am inteles la pret. Am ajuns la pasul cand semnam antecontractul de vanzare cumparare. Cumparatorul zice ca neavand bani de avans, banca l-a imprumutat si pentru asta. Astfel, in precontract (unde declar ca nu voi vinde altcuiva) apare o suma mai mare decat cea pe care o va vira banca in contul meu la final....casa costa 54000 ron iar in contract au scris 56 000 ron, diferenta de 2000 fiind cica avansul care ramane bancii, nu mie. E normal sa ma duc la notar sa semnez antecontractul pentru acesti bani pe care NU ii voi lua? Mentionez ca ne-am inteles pentru 54 000 ron. Sunt curioasa daca exista aceasta practica in banci, sa se dea imprumut inclusiv pentru avansul de 5% si aceasta suma sa nu revina vanzatorului, ci bancii (sau cumparatorului??) ?
Va raman indatorata pentru un eventual raspuns ori lamurire. Multumesc!
Pretul vanzarii este trecut in contractul de vanzare-cumparare .
Pentru alte lamuriri ar fi bine sa mergeti sa analizeze un avocat contractul.
De principiu, nu sunteti afectata...dar nu ar fi pretul real...
Avansul de 5% este un criteriu de eligibilitate in Programul Prima Casa, insa 5% din 54.000 nu e 2000, e 2700.
Daca programul impune un avans de 5%, de ce il acorda banca? Eu asta nu inteleg.
Nu cred ca aveti nevoie chiar de un avocat ca sa va lamuriti, intrebati / insistati la banca pentru lamuriri.
In principiu nu vad vreun motiv de teama, insa ar fi bine sa aveti clare detaliile inainte de a semna.
Pretul unui contract trebuie sa fie determinat sau determinabil si sa fie fixat in bani. De asemenea, pretul trebuie sa fie sincer, adica cel real stabilit de parti, prin urmare nu este fictiv si trebuie efectiv cerut si platit.
Art. 1719 Cod civil prevede ca obligatie a cumparatorului "sa plateasca pretul vanzarii", deci daca in contract este stabilita o suma, trebuie sa primiti acea suma, nu mai mult, nu mai putin.
De asemenea, conform art. 1.650 Cod civil vanzarea este contractul prin care vanzatorul transmite sau, dupa caz, se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea unui bun in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa il plateasca.
Acceptand acea suma (ca pret pentru imobil) va trebui sa platiti un impozit mai mare - fiind vanzatorul. As zice sa pretindeti ca in antecontract sa fie trecut exact pretul vanzarii (cel pe care il veti incasa efectiv) deoarece pe dv nu va intereseaza ce ”aranjamente” are cumparatorul cu banca.
Legea nu interzice ca banca sa crediteze pe cineva cu o suma - in acest caz avansul, dar nu va intereseaza pe dv.
Pretul stabilit e cel pe care cumparatorul se obliga sa il plateasca si vanzatorul sa il primeasca. Nu semnati antecontractul asa cum e intocmit: cu o suma mai mare ca pret decat efectiv veti primi (va obligati sa primiti)
Pe de alta parte e probabil sa nu fi inteles dv exact ce scrie in contract... dar daca se deduce fara echivoc ca pretul - total - ar fi de 56 mii nu semnati, pentru ca veti plati un impozit mai mare la transferul proprietatii (cand veti incheia contractul de vanzare-cumparare)
Si n-ar fi deloc o idee rea sa vada un avocat acel antecontract, pentru ca e... ciudat daca e asa cum scrieti.
Exista o regula pe care ar trebui sa o respectam: in situatii cand sunt in joc sume mari de bani, ca exemplu, un avocat e mai mult decat necesar, pentru a nu plati mai apoi mult mai mult. E doar o parere...