avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul nu vrea sa-mi elibereze adeverinta de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul nu vrea sa-mi elibereze adeverinta de salariat, necesara la spital

Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Trebuie sa fac o internare in spital si, conform uzantelor, am nevoi de adeverinta de salariat de la serviciu, prin care sa dovedesc ca sunt platitor al contributiei de asigurari de sanatate. Angajatorul, insa, refuza sa-mi dea aceasta adeverinta (din informatiile pe care le am, nu a mai platit de mult nici aceste contributii, si nici altele). Eu insa trebuie sa ma internez in spital. Ce pot face in aceasta situatie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:41, 5 Februarie 2012
Angajatorul este obligat sa va elibereze adeverinta; solicitati-o in scris, cu numar de inregistrare. In caz ca nu rezolvati asa cereti ajutorul ITM.
e posibil sa nu mai figurati nici ca angajat.
indicat ar fi sa mergeti la Inspectoratul Teritorial de Munca si sa le expuneti situatia insa inainte mai incercati pe cale amiabila cu angajatorul.
1. Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 38. - (1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...

2. Daca angajatorul nu nisi indeplineste aceasta obligatie legala sesizati ITM care ii poate aplica amenda contraventionala prevazuta de Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la sanatate neplatite de angajator alex68 alex68 Lucrez la o societate unde angajatorul nu a virat, de ani buni, contributiile (nici la sanatate nici CAS si nici somajul). Nu a virat nici ceea ce trebuia sa ... (vezi toată discuția)
Adeverinta concediu medical viliezwarez viliezwarez Buna ziua am fost contactat acuma 2 zile de un fost angajat cu care s-a incheiat contractul de munca in 21.11.2014 si care nu a mai fost angajatul meu de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru medic eliberata de angajator cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, In conditiile in care salariatul are card de sanatate activat, angajatorul este obligat sa mai elibereze adeverinta pentru medicul de familie? Va ... (vezi toată discuția)