Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Trebuie sa fac o internare in spital si, conform uzantelor, am nevoi de adeverinta de salariat de la serviciu, prin care sa dovedesc ca sunt platitor al contributiei de asigurari de sanatate. Angajatorul, insa, refuza sa-mi dea aceasta adeverinta (din informatiile pe care le am, nu a mai platit de mult nici aceste contributii, si nici altele). Eu insa trebuie sa ma internez in spital. Ce pot face in aceasta situatie? Multumesc
e posibil sa nu mai figurati nici ca angajat.
indicat ar fi sa mergeti la Inspectoratul Teritorial de Munca si sa le expuneti situatia insa inainte mai incercati pe cale amiabila cu angajatorul.
1. Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:
Art. 38. - (1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...
2. Daca angajatorul nu nisi indeplineste aceasta obligatie legala sesizati ITM care ii poate aplica amenda contraventionala prevazuta de Codul muncii.