avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii la sanatate neplatite de angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii la sanatate neplatite de angajator

Lucrez la o societate unde angajatorul nu a virat, de ani buni, contributiile (nici la sanatate nici CAS si nici somajul). Nu a virat nici ceea ce trebuia sa plateasca in calitate de angajator si nici ceea ce ni s-a retinut noua, angajatilor, din salariu in acest scop. Am solicitat o adeverinta pentru spital si refuza sa mi-o dea (asa am aflat ca nu s-au platit contributiile). Mi se spune ca n-au bani si "asta e, nu-ti convine pleaca", si nu exclud ca dupa episodul cu solicitarea adeverintei sa ma dea afara, ca sa nu mai aiba probleme de acest gen. Va rog mult, spuneti-mi ce pot face in situatia asta (pentru a putea beneficia de asistenta medicala gratuita), in conditiile in care mie mi s-au retinut banii respectivi. De asemenea, adresez rugamintea de a-mi raspunde doar celor care stiu ce trebuie facut intr-o asemenea situatie si nu celor care doar au o parere despre acest subiect. Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 28 Noiembrie 2012
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 38. - (1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...

2. Faceti o sesizare la ITM care il poate sanctiona contraventional pe angajator pentru neeliberarea de adeverinta.

3. Pentru neplata contributiilor de catre angajator faceti o sesizare la Fisc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte demisie Ana Maria90 Ana Maria90 Buna ziua, Nu am primit actele de incetare a activitatii de la fosta firma ,am avut concediu medical si nu pot beneficia de plata de la actuala firma fara ... (vezi toată discuția)
Adeverinta concediu medical eliza100 eliza100 Buna seara Ma aflu in urmatoarea situatie. In 13.02.2014 mi s-a desfacut contractul de munca. In data de 02.06 2014 m-am inscris la somaj. Urmeaza sa ma ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa-mi elibereze adeverinta de salariat, necesara la spital alex68 alex68 Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Trebuie sa fac o internare in spital si, conform uzantelor, am nevoi de adeverinta de salariat de la ... (vezi toată discuția)