Buna ziua,
Va rog sa va exprimati opinia cu privire la urmatoarea speta:
Vanzatorul instraineaza 750 mp din locul sau de casa (de 1700 mp) unui cumparator, prin act autentic incheiat in 1998, pt suma de 1.800.000 lei (vechi).
Partile s-au inteles insa anterior printr-un act sub semnatura privata ca pretul este de fapt 1 milion lei (vechi) pe ar (un ar = 100 mp) si cumparatorul ii inmaneaza vanzatorului la data semnarii actului sub semnatura privata suma de 5.000.000 lei (vechi).
Intre timp cumparatorul a construit pe terenul cumparat o casa in care locuieste impreuna cu familia (in total 6 persoane).
Relatiile de vecinatate dintre cei doi au decurs bine un timp, dupa care de vreo trei ani cumparatorul are un comportament jignitor la adresa vanzatorului (care practic s-a induplecat sa-i vanda o portiune din locul sau de casa) si nu numai ca il jigneste dar il si ameninta pe vanzator care este indreptatit sa se teama pt siguranta si integritatea sa fizica si psihica deoarece traieste singur in casa iar cumparatorul este cunoscut in localitate ca avand un comportament violent care s-a si concretizat in cateva randuri prin aceea ca a agresat fizic doua sau trei persoane (le-a batut si le-a dezbracat in plina strada etc.).
Intrebari:
1. La acest moment, tinand cont de cele aratate, vanzatorul poate obtine in instanta o hotarare prin care sa se dispuna rezolutiunea contractului pt nesinceritatea pretului si in consecinta repunerea partilor in situatia anterioara?
2. Daca vanzatorul obtine o asemenea hotarare atunci faptul ca a incasat o suma mai mare decat cea declarata in contractul autentic nu il poate pune sub incidenta Legea 87/1994 (in vigoare in 1998) privind evaziunea fiscala? Daca da, care ar fi sanctiunea pe care ar putea-o primi acum vanzatorul si cine s-ar putea sesiza cu privire la acest aspect?
Va multumesc si va stau la dispozitie pt lamuriri.
Atita timp cat vanzarea-cumpararea s-a incheiat in forma autentica, repunerea in situatia anterioara,in cauza data, este practic imposibila;in ceea ce priveste "nesinceritatea" pretului, pe cine favorizeaza, cand vanzatorul "s-a induplecat" sa vanda la alt pret decat cel primit? In ceea ce priveste restul, s-a prescris.
Că nu poate fi vorba despre rezoluţiune, cred că e limpede. Rezoluţiunea are alte resorturi decît simularea preţului prin ascunderea preţului real, fiind o sancţiune pentru neîndeplinirea unei obligaţii. Ceea ce nu înseamnă că rezoluţiunea nu ar fi posibilă în cazul unui act autentic, aşa cum se susţinea mai sus. Cu condiţia de a fi îndeplinite condiţiile pentru o cerere în rezoluţiune sau condiţiile unui pact comisoriu expres (eventual de gr.IV - instanţa neavînd alt rol decît acela de a constata rezoluţiunea convenţională)
Dar, ar fi incidente prevederile OG 12/1998 privind taxele notariale de timbru, unde art.6 alin.1 instituie nulitatea absolută a contractului de v/c atunci cînd preţul declarat în actul autentic este inferior celui stabilit de părţi în actul secret.
Se pune doar problema dacă, OG 12/1998 nemaifiind azi în vigoare, sunt aplicabile prevederile ei actelor încheiate în perioada de valabilitate a ordonanţei. Deci, aplicarea legii în timp. Eu cred că se poate constata nulitatea absolută a actului.
Va multumesc pentru rabdare si pentru interesul acordat problemei pe care am adus-o in discutie.
Art. 6 alin.1 din Ordonanta 12/1998 prevede sanctiunea nulitãtii absolute astfel:
„ Este nulã vânzarea prin care pãrtile se înþeleg, printr-un act secret, sã se plãteascã un pret mai mare decât cel care se declarã în actul autentic. Nulitatea prevãzutã la alin. 1 se extinde atât asupra actului secret , cât si asupra actului autentic ”.
In ce ar consta consecintele aplicarii in speta a acestui articol?
Datorita faptului ca ambele acte sunt declarate nule partile sunt puse in situatia anterioara?
Vanzatorul ar trebui sa-i inapoieze cumparatorului 1.800.000 lei (vechi) plus suma pe care a incasat-o in baza actului sub semnatura privata?
Cumparatorul pierde proprietatea asupra terenului, teren care se intoarce in patrimoniul vanzatorului?
Care ar fi insa regimul juridic al constructiei edificata de cumparator pe terenul in discutie?
Asupra construcţiei ar fi de discutat. Nu cred că, redevenit proprietar asupra terenului, vînzătorul ar putea invoca accesiunea pentru a deveni proprietar asupra construcţiei, din moment ce a fost ridicată cu acordul lui.
Cred mai degrabă că acela care a construit va dobîndi un drept de superficie asupra terenului.
ªi atunci, ce va face proprietarul cu un teren pe care nu îl poate folosi, pentru care a mai şi restituit suma de 7.000.000 lei. Rămînînd în continuare cu un vecin şi mai întărîtat decît în prezent.
Preþ "neserios"
mihai78
În anul 2001, sau 2002, tata a vândut unei familii două suprafeţe de teren intravilan.
Mă rog, au negociat să plătească vreo 1,700 USD pentru o ... (vezi toată discuția)