"Drept de servitute de trecere cu carul si piciorul pe poarta in favoarea proprietarilor de totdeauna a imobilului cu nr. top ...." Asa scrie in extrasul CF al bunicilor sotiei.
Initial casa a fost o singura cladire foarte mare din care bunicul sotiei a cumparat 50% din ea si din teren. Cladirea cumparata in 1955 de bunicul a avut o forma de "L" cu o poarta in stil sasesc, una dintre camere (la strada) fiind cumva pe terenul vecinilor (linia de demarcatie a proprietatii conform schitei anexate contractului de vanzare cumparare trecea prin acea camera). Din cauza multor discutii fostii proprietari au hotarat sa isi faca o intrare separata, dar nu prin demolarea unei incaperi de -a lor ci prin demolarea camerei care intrecea linia de demarcatie a proprietatii.
Au castigat in instanta (au trecut de atunci mai bine de 30 de ani) acea camera pe care au transformat-o in poarta, au construit si un zid despartitor de 2 -3 m intre proprietati (in zona curtilor, in gradina - nu). Echivalentul terenului pierdut la strada trebuia conform sentintei recuperat in celalat capat al proprietatii in gradina, dar acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata.
Datorita diferendelor, vecinii nu si-au mai vorbit niciodata si asa dreptul de servitute a ramas in extrasul CF al familiei sotiei zeci de ani.
Acum suntem interesati sa punem in ordine proprietatile bunicilor din punct de vedere juridic ca nu se stie niciodata ce incurcaturi mai apar...
Ce trebuie sa facem pentru a ridica acest drept de servitute care practica a ramas fara obiect (fiecare proprietate are dreptul sau de acces, proprietatile sunt bine delimitate cu ziduri, acestea neavand nimic in comun)?
Dacă toţi proprietarii fondurilor respective se înţeleg, prin declaraţie autentică se face radierea din C.F a acestei servituţi-atât fonduri dominante cât şi fond aservit-deci se va radia ca sarcină a fondului aservit în beneficiul celorlalte fonduri.Cu declaraţiile, proprietarii tabulari, vor merge la OCPI, BIROUL LOCAL , se face cerere radiere , se plăteşte taxa.respectivă.
Multumesc de raspuns! Familia noastra doreste sa rezolve problema. Ce se intampla daca vecinii proprietari nu vor sa vina la notar? - nu isi vorbesc, nu stiu ce reactie vor avea....