Doresc sa achizitionez un imobil(casa) care are ca sarcina o servitute de trecere a unui aqueduct catre un alt imobil cum fondul dominant are iesire la strada se pare ca aceasta servitute este foarte veche alimentarea cu apa a fondului dominant se face deja din strada de multi ani conform raspunsului celor de la apa canal, care nici macar nu au in evidente cum ca s-ar fi facut alimentarea prin fondul aservit.
1. In cazul in care achizitionez acest imobil care sunt sansele sa scot aceasta servitute din CF fara acordul fondului dominant.
2. Daca nu reusesc sa elimin aceasta sarcina care sunt viitoarele probleme ce le-as putea avea?
Dreptul de servitute de trecere sau a locului înfundat, reglementate de art. 616-619 Cod pr. civilă, ca orice drept de servitute este un drept perpetuu, fiindcă se menţine atât timp cât există cele două imobile şi situaţia care a determinat constituirea lui, caracterul perpetuu fiind de natura acestui drept şi nu de esenţa lui. Stingerea servitutilor : Servitutile se sting pe cale principala prin radierea lor din cartea funciara pentru una dintre urmatoarele cauze:
a) consolidarea, atunci cand ambele fonduri ajung sa aiba acelasi proprietar;
b) renuntarea proprietarului fondului dominant;
c) ajungerea la termen;
d) rascumpararea;
e) imposibilitatea definitiva de exercitare;
f) neuzul timp de 10 de ani;
g) disparitia oricarei utilitati a acestora.
Servitutea se stinge, de asemenea, prin exproprierea fondului aservit, daca servitutea este contrara utilitatii publice careia ii va fi afectat bunul expropriat.
Dar se naste urmatoarea intrebare: pana acum a deranjat acea notare in carte funciara? Pe dvs. cu ce va deranjeaza?
In principiu se poate radia un inscris din cartea funciara.
Daca aveti convingerea ca fondul dominant nu mai are nevoie de acea servitute, nu vad care ar fi impedimentele in ceea ce priveste cumpararea imobilului si nici in ceea ce priveste radierea (inclusiv pe cale judiciara) a servitutii.
Pai eu pana acum am vazut doar un raspuns oficial a companiei de apa canal a orasului in care se precizeaza clar ca alimentarea cu apa a imobilului dominant se face din strada nu prin parcela fondului aservit.
Din ce zic proprietarii nu au fost probleme in acest sens, ei stau de foarte multa vreme acolo dar din cate am inteles, nu au scos aceasta servitute deoarece nu se inteleg foarte bine cu noii proprietari a imobilului servitutea fiind instituita de multa vreme.
Intrebarea mea era daca eu o sa cumpar acest imobil, ce drepturi are fondul dominant asupra imobilului meu, poate sa vina sa sape in curte la mine sau si mai rau poate sa vina sa demoleze o parte din casa?
Eu nu stiu pe unde ar trebui sa vina aceasta conducta precum nici proprietarii actuali nu stiu depre aceasta este un imobil situat in o zona veche a orasului.
Ideea este ca vreau sa stiu care ar fi posibilele probleme ce le-as putea avea ca viitor proprietar, mai ales ca nu am actul care a dus la impunerea acestei servituti si ce a fost stipulat in acesta.
Inca ceva este scris clar sertitute de trecere pentru aqueductul imobilului dominant se poate la un moment dat sa se ceara servitute de trecere cu piciorul sau a altor utilitati?
Multumesc pentru raspunsuri!