avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DEZBATERE MOSTENIRE...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DEZBATERE MOSTENIRE...

Buna ziua!
Am constatat ca de multe ori "mostenirile" iti provoaca mai mult batai de cap decat bucurii, asa ca as dori sa va rog, daca ma poate lamuri si pe mine cineva cu urmatoarea "dilema". Am sa specific ca nu e a mea personal, ci a soacrei mele, dar o voi expune ca si cum ar fi a mea, ca sa nu ma/ va incurc prea tare.....
Asadar, suntem 3 frati, fiecare casatorit in treaba lui, si am mostenit de la parinti (amandoi morti) vreo 5 ha teren arabil, pe care l-am impartit in cote egale, la notar, cu acte de succesiune. O prima intrebare ar fi daca ar mai fi trebuit facute si alte acte in afara de succesiunea la notar, pt ca, desi au trecut vreo 10 ani, cei de la primarie trimit in continuare impozitul pe numele meu pentru tot terenul, si nu l-au impartit corespunzator fiecaruia, desi am depus cerere insotita de actul de la notar.
Acum, sora noastra a murit acum un an. A fost casatorita, dar nu a avut copii. Sotul a fost asa "dragut" incat nici crucea nu a fost in stare sa o cumpere.....dar trecem peste....Au avut impreuna o garsoniera si o dacie (cadul de nunta de la tatal nostru) + terenul agricol mostenire (fabuloasa suma de 1 ha si ceva) a surorii si niste actiuni, tot pe numele ei. Acum eu vreau sa rezolv faza cu impozitul (pt ca deja au inceput sa apara restante, pt ca nu fiecare plateste la timp, in cazul "cumnatului" el neplatind deloc), sa vina separat pt fiecare.
Acum, am inteles ca daca sora mea nu a avut copii, atunci bunurile nu se mostenesc in totalitate de catre sot, ci se impat cu frati/ surori ei. Intrebarea mea principala este ce ar trebui sa fac sa rezolv faza cu "mostenirea"? Mentionez ca bunurile nu au o valoare extraordinara, dar sunt ale surori noastre si n-am vrea sa vedem cum sotul "indurerat" vinde tot si da toti banii pe bautura, fara sa cumpere macar o lumanare la mormantul surorii noastre.....am vrea macar terenul (care e trecut doar pe numele ei) sa ne revina noua, pt ca vrem sa il tinem la un loc, e singurul lucu care ne-a mai ramas de la parinti, casa a fost vanduta......
Nici nu stim unde sa mergem....am intrebat la un notar si ne-a zis ceva de "dezbaterea" mostenirii.....nu am inteles prea bine ce inseamna, dar mi se pare ceva tare intortocheat si nu cred ca face ocaua cat face daraua......
Putem face cumva un act n notariat cu "sumnatul" in care el sa renunte la orice pretentii privind pamantul si actiunile sorei noastre? si noi nu avem de la casa si masina? si ce putem face daca n-ar fi de acord..? are vreun drept asupra pamantului daca in actul de la notar nu e trecut si pe numele lui?
va multumesc anticipat si imi cer scuze daca m-am intins cam mult...
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 12:04, 8 Februarie 2012
Trebuie sa iesiti din indiviziune pentru a primi fiecare rol fiscal. In acest moment cred ca sunteti inca in indiviziune

Din mostenirea sorei, sotul supravietuitor mosteneste 1/2 din masa succesorala, adica si 1/2 din acel teren si 1/2 din 1/2-ea de garsoniera care a apartinut sorei.

Sotul supravietuitor si fratii trebuie sa dezbata mostenirea (adica acelasi lucru pe care l-ati facut cand au decedat parintii dvs), aceasta dezbatere are loc la un birou notarial din localitatea defunctei si fiecare mostenitor primeste un certificat de mostenitor (sotul va avea cea mai mare cota).

Dupa ce dezbateti succesiunea puteti face partajul si in cadrul partajului puteti negocia cu sotul sorei să renunte la partea lui de teren in schimbul acelui 1/4 din apartament + posibil plata unei sulte (in functie de diferenta de valoare).
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
ms frumos de raspuns....deci nu scapam de "dezbaterea" mostenirii, asa-i? :(
Nu scapati de dezbatere
ms frumos de ajutor :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune 2 titluri loredy1983 loredy1983 Noi sunt 4 frati ; 3 surori si un frate . Cele 2 surori au murit in anul 2000 iar fratele meu in 2006 . Odata cu moartea fratelui meu am vrut de dezbat ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie ,in vederea succesiuni. mariancristielena mariancristielena Buna ziua,o intrebare la dvs daca puteti sa ma ajutati.Tatal meu a decedat,Tata a avut 6 frati ( 3 frati si 3 surori )nici unul nu mai traiesc.Una dintre sora ... (vezi toată discuția)