avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual cu casa de pensii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual cu casa de pensii

Eu am un contract individual de asigurari cu casa de pensii(nu sunt in tara si doresc sa-mi continue vechimea), pana acum plateam o cota de 29%, acum am vazut ca s-a mai modificat procentul, este valabil si pentru noi, cei care avem astfel de contracte sau numai pentru angajati?

Si inca ceva: in acest procent pe care il platesc de 29% sunt asigurat numai pentru pensie sau si de somaj, sanatate(in caz ca as avea nevoie de ele cand revin in tara? sau acestea se platesc separat? In cazul meu eu platesc toata contributiaadica si cota angajatorului(cum ar veni).


Si inca o intrebare: eu mai trebuie sa depun vreo declaratie suplimentara pe undeva? Precizez ca eu nu sunt in tara si mie greu sa urmaresc tot ce se intampla si ce norme mai apar(eu acum merg o data pe an cand venim in concediu si platesc pe tot anul contributia asta si atat, mai trebuie facut si altceva?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2008
miki3, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:27, 28 Aprilie 2009
1.Orice modificare a cotei procentuale la CAS este valabila si in cazul dvs.
2.Contractul de asigurari cu Casa de Pensii este valabil numai pentru pensie.
Pentru asigurarile de sănătate si somaj se incheie alte contracte, cu fiecare institutie in parte - Casa de Sanatate, respectiv AJOFM.
miki3 zi-mi si mie te rog (in caz ca mai urmaresti subiectul) cat platesti tu in momentul de fata cota aceea pt pensie ? ai ales sa platesti minimul sau ai pus o suma mai mare? vreau sa lenevesc o vreme acasa si totusi nu vreau nici sa pierd prea mult din "vechime" ...
ps: procentul acela se aplica la salariul minim pe economie ?
1. In momentul de fata Contractul de asigurari sociale cu Casa de Pensii se incheie pe orice suma doreste persoana asigurata si se plateste lunar 31.3% din suma asigurata.
2. Va duceti la Casa de Pensii din judetul unde domiciliati cu cartea de identitate si cu carnetul de munca si intr-o jumatate de ora sunteti rezolvat.
3. Daca doriti amanunte puteti intra pe www.pensiiprahova.ro si gasiti acolo "de toate pentru toti".
ma scuzati dar nu inteleg deloc ! cum adica pot incheia pe orice suma doresc ? o sa inchei pe 50 lei , platesc 31.3% adica 15.65 lei lunar pana fac cei 12 ani de stagiu minim de cotizare si apoi o sa beneficiez de pensia minima garantata de 300 lei atunci cand voi atinge varsta standard de pensionare ? care la un moment dat se va alinia cat de cat la pensia minima garantata care e in Occident in jur de 400 E ? este ceva ciudat in logica mea, nu ? #-o
1. Nu e ciudata logica dvs. ci a celor care au facut-o.
2. Daca veti contribui cu 15.65 lei lunar pensia va fi foarte mica. Dvs. chiar credeti ca vom apuca sa avem pensie minima garantata de 400 euro?
3. Intrati pe www.pensiiprahova.ro si puneti-le lor intrebarea, sa vedeti ce raspuns primiti.

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare iuliana1966 iuliana1966 Buna ziua Unchiul meu are pensie de invaliditate gradul 3 si are varsta de 50 de ani. Am inteles ca perioada de invaliditate se considera vechime in munca. El ... (vezi toată discuția)
Vreau sa inchei contracte de asigurare, care sunt cotele contributiilor sociale? euTU euTU Buna ziua, va rog sa imi spuneti care sunt contributiile lunare pentru CAS si CASS pentru anul in curs si care sunt actele cu care trebuie sa ma prezint la ... (vezi toată discuția)
Contract cu casa de pensii? miki3 miki3 Buna ziua, As dori cateva informatii in legatura cu plata contributiei pentru pensie. Mama soacra are 55 ani si are lucrati 9 ani la CAP cum era pe ... (vezi toată discuția)