avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Termenul de prescriptie a unei amenzi de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Termenul de prescriptie a unei amenzi de circulatie

Pentru 3 amenzi de circulatie din 2006, am primit in ianuarie 2012 instiintare de plata, conform OUG 92/2003, art.9(2)d, republicata in 2007; stiam ca amenzile se presciu in 5 ani; mai este sau nu valabila prescrierea amenzilor? ce pot sa fac?

Cel mai recent răspuns: aurashku , utilizator 00:04, 8 Iunie 2012
Contestatie la executare, daca sunt intr-adevar prescrise.
OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede doua termene de prescriptie.
Art 13 al 1 - Organul constatator trebuie sa incheie procesul verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei .
- In termen de o luna de la data incheierii procesului verbal, organul constatator are obligatia sa-l comunice contravenientului, sub sanctiunea prevazuta la art. 14, alin. (1) din OG nr. 2/2001.

Totodata,Art. 14 din OG nr 2/2001 prevede :
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 2 ani de la data aplicarii.


Codul fiscal,pe de alta parte prevede
Titlul VII Cod fiscal Capitolul 16
TERMENELE DE PRESCRIPŢIE
Articolul 264. Termenul de prescripţie pentru determinarea obligaţiilor fiscale
(1) Cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(2), obligaţiile fiscale pot fi determinate în următoarele termene:
a) impozitele, taxele, majorările de întîrziere - în cel mult 4 ani de la ultima dată stabilită pentru prezentarea dării de seamă fiscale respective sau pentru plata impozitului, taxei, majorării de întîrziere (penalităţii), în cazul în care nu este prevăzută prezentarea unei dări de seamă fiscale;
b) sancţiunile fiscale aferente unor impozite şi taxe concrete - în cel mult 4 ani de la ultima dată stabilită pentru prezentarea dării de seamă fiscale privind impozitul şi taxa menţionată sau pentru plata impozitului şi taxei în cazul în care nu este prevăzută prezentarea unei dări de seamă fiscale;
c) sancţiunile fiscale neaferente unor impozite şi taxe concrete - în cel mult 4 ani din data săvîrşirii încălcării fiscale.
[Art.264 al.(1) lit.a)-c) modificate prin L1163/27.06.2002, MO100/11.07.2002 art.747]
(2) Termenul de prescripţie nu se extinde asupra impozitului, taxei, majorării de întîrziere (penalităţii) sau sancţiunilor fiscale aferente unui impozit, unei taxe concrete dacă darea de seamă fiscală care stabileşte obligaţia fiscală conţine informaţii ce induc în eroare sau reflectă fapte ce constituie infracţiuni fiscale ori nu a fost prezentată.
[Art.264 al.(2) în redacţia L1163/27.06.2002, MO100/11.07.2002 art.747]
Articolul 265. Termenul de prescripţie pentru stingerea obligaţiei fiscale
(1) Dacă determinarea obligaţiei fiscale a avut loc în termen sau în perioada stabilită la art.264, ea poate fi stinsă prin executare silită de către organul fiscal în conformitate cu prezentul titlu sau de către instanţa judecătorească, însă numai în cazul în care acţiunile organului fiscal sau sesizarea instanţei judecătoreşti au avut loc pe parcursul a 6 ani de după determinarea obligaţiei fiscale.
(2) Termenul de prescripţie se suspendă în cazul în care:
a) contribuabilul persoană fizică se află sub arest sau este condamnat la privaţiune de libertate - pe perioada aflării sub arest sau a privaţiunii de libertate;
b) contribuabilul persoană fizică lipseşte din Republica Moldova mai mult de 6 luni - pe perioada absenţei lui;
c) persoana cu funcţie de răspundere a contribuabilului persoană juridică lipseşte din Republica Moldova mai mult de 6 luni - pe perioada absenţei lui;
d) a fost acordată o amînare sau eşalonare a stingerii obligaţiei fiscale - pe perioada amînării sau eşalonării stingerii;
e) instanţa judecătorească a hotărît perceperea impozitului, taxei, majorării de întîrziere (penalităţii) şi/sau amenzii - pe o perioadă de pînă la stingerea obligaţiei fiscale sau pînă la caducitatea hotărîrii judecătoreşti.
(3) Termenul de prescripţie îşi reia cursul din ziua încetării circumstanţei care a servit drept temei pentru suspendarea lui.
Articolul 266. Termenul de prescripţie pentru compensarea ori restituirea sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite
(1) Cererea de compensare ori de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite poate fi depusă de contribuabil în termen de 6 ani din data efectuării şi/sau apariţiei lor. Cererea depusă după expirarea termenului de 6 ani este nevalabilă. În acest caz, nu se va efectua nici o compensare ori restituire, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(2). Depunerea cererii suspendă curgerea termenului indicat.
(2) Organul fiscal poate repune în termen şi accepta cererea de compensare şi/sau de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite dacă contribuabilul prezintă dovezi privind imposibilitatea respectării termenului de prescripţie prevăzut la alin.(1).

Potrivit art 127 alin (1) din Codul de procedura fiscala, Republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
In temeiul alin (2) al aceluiasi articol, termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.

Fata de data aplicarii amenzii anul 2006 ,in raport de disp art 127 ali 1 Cod procedura fiscala ,care prevede termenul de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept,rezulta ca nu a expirat termenul de prescriere a sanctiunii
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
ynocentta, utilizator
Termenul de prescriptie se suspenda in urma emiterii unei simple somatii ? Este somatia act de executare ? In legislatia dreptului comun, somatia nu este considerata act de executare, decat in cazurile executarii silite imobiliare. Chiar ieri am avut o divergenta in sensul acesta cu un angajat al primariei care sustinea ca somatia suspenda termenul de presciptie. Are dreptate ?
@Floexe

Amenzile contraventionale sunt creante fiscale. Somatia a fost act incepator de executare silita si inainte de intrarea in vigoare a OG nr. 92/2003, nu numai in prezent.
Art. 145 Somaţia
(1) Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită. Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu.
(2) Somaţia cuprinde, pe lângă elementele prevăzute la art. 43 alin. (2), următoarele: numărul dosarului de executare; suma pentru care se începe executarea silită; termenul în care cel somat urmează să plătească suma prevăzută în titlul executoriu, precum şi indicarea consecinţelor nerespectării acesteia.

Probabil ati discutat despre intreruperea termenului de prescriptie, nu despre suspendarea acestuia. Va rog sa acccesati link-ul de mai jos si sa cititi art. 132 si art. 133 din OG nr. 92/2003 (Codul de procedura fiscala):
[ link extern ]

Va adresez rugamintea ca, pe viitor, sa postati aceste intrebari in forumul "Executare silita".
exista vreo modalitate de contestare a procesului verbal de afisare ? eu nu am primit nimic prin posta si nici nu mi s-a afisat procesul verbal de contraventie... doresc sa mentionez ca amenda e datata cu 13 decembrie 2010, si am aflat de ea pe impozitul 2012.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda de circulatie sieg1703 sieg1703 Buna seara. Amenzile de circulatie se prescriu ? (vezi toată discuția)
Amenzile auto se prescriu sau nu ? hageogeo hageogeo Potrivit art 127 alin (1) din Codul de procedura fiscala, Republicat, cu modificarile sicompletarile ulterioare, dreptul de a cere executarea silita a ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)