avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda de circulatie

Buna seara. Amenzile de circulatie se prescriu ?
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
sieg1703, utilizator
Cel mai recent răspuns: sieg1703 , utilizator 15:16, 10 Septembrie 2014
Sunt 2 termene distincte,un termen de prescriere a obligatiei fiscale prevazut in Codul de procedura fiscala, si altul de prescriere a executarii
Amenda contraventionala este o creanta fiscala,care se stinge si prin executare silita, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala=O.G. nr. 92/2003.
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita este prevazuta in art. 131 Cod procedura fiscala si este de 5 ani, termen care incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost constata si consemnata contraventia
OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor reglementeaza doua termene distincte de prescriptie.
Art. 13
(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
Multumesc frumos. Executarea silita e competenta fiscului sau al autoritatii locale ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere amenzi circulatie bucurelconstantin bucurelconstantin in acest moment am mai multe amenzi de circulatie de plata si as dori sa stiu daca acestea se prescriu, iar daca se prescriu ,as dori sa stiu perioada dupa ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Amenzile auto se prescriu sau nu ? hageogeo hageogeo Potrivit art 127 alin (1) din Codul de procedura fiscala, Republicat, cu modificarile sicompletarile ulterioare, dreptul de a cere executarea silita a ... (vezi toată discuția)