avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarari obligatoriu legale si temeinice?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarari obligatoriu legale si temeinice?!

"Spre deosebire de obiectul acţiunii care nu poate fi schimbat, temeiul juridic al acesteia poate fi pus în discuţie de către instanţa de judecată, care, în exercitarea rolului activ, este îndreptăţită şi chiar obligată, pentru a contribui la ocrotirea intereselor legitime ale părţilor, să dea acţiunii calificarea juridică exactă, alta decât cea dată de reclamant prin cererea de chemare în judecată. În acest scop, calificarea acţiunii se va face nu după natura termenilor folosiţi de reclamant, ci după motivele de fapt ale cererii şi după scopul urmărit prin promovarea acţiunii"
(comentariu la Decizia Civila 64/12 ian 2011)
Concluzia: Nici o hotarare nu poate fi netemeinica, nelegala! Gresesc?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 13:04, 7 Februarie 2012
Stimat forumist,

Greşiţi. Posibilitatea calificării motivelor de drept de către instanţă, faţă de motivele de fapt enunţate, reprezintă o aplicare a principiului iura novit curia.

Astfel, în anumite situaţii, dacă temeiul este greşit indicat de parte, instanţa, faţă de motivarea în fapt, poate face o proprie încadrare în drept.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă că instanţa, analizând fondul, nu poate da o hotârâre greşită, deci netemeinică sau nu poate aplica eronat legea, dând o hotărâre nelegală.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei de drept eronat- cum procedeaza instanta? rechi1958 rechi1958 daca intr-o chemare in judecata s-au prezntat faptele sda spunem asa dar reclamantul a indicat gresit articolul de lege , judecatorul face automat referire la ... (vezi toată discuția)
Exceptie ionu roman ionu roman daca reclamantul si-a intemeiat actiunea pe o lege abrogata ce exceptie pot invoca? multumesc (vezi toată discuția)
Am castigat in prima instanta, mai pot declara apel? lawfull lawfull Buna Am introdus o actiune pentru declararea ca fals a unui referat, pe care am intemeiat-o pe art 184 CCivil si Decizia de indrumare 15/2005 a ... (vezi toată discuția)