avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical dupa spitalizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical dupa spitalizare

Buna ziua !

Va rog, sa-mi spuna cineva, unde pot prelungi concediu medical ?
A fost emis concediu medical de 21 de zile la externare, cod 14, neoplazii.
A fost la medicul de familie care l-a trimis pe pacient "undeva", doar o trimitere la specialist i-a dat si atat. Adica unde ? la policlinica de sector ? Nu a zis nimic specific...A fost la spital si cei de acolo au zis ca nu mai depinde de ei.

In acest caz se poate obtine pana la 180 de zile CM, dar trebuie fara intrerupere, nu ?, insa nu stim unde sa mai mergem.
Medicul de Familie n-are nici 30 de ani si stie si mai putine decat mine ( eu macar ma informea, intreb, el insa...)

Poate merge la policlinica de sector la medic de specialitate, cu adeverinta de salariat ? Acolo ii da mai departe CM " in continuare "?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: dan_popa40 , utilizator 17:28, 14 Decembrie 2012
dan_popa40 a scris:




Medicul nu v-a mintit, incearca sa respecte legislatia in vigoare:
ORDIN Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Oug 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
ART. 24 (1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevăzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din a cărui rază teritorială îşi are domiciliul asiguratul.


Deci nu e vorba de niciun dosar, e vorba doar de un referat.... Si va spun din proprie experienta.... Asta e legislatia

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
"sa stiti ca nu e nevoie de un dosar,ci pentru obţinerea avizului ,medicul curant va întocmi un referat medical conform unui model prezentat în anexa nr. 8 din Norme 60/32/2006,se vor atasa rezultatele investigatiilor ,alte acte medicale doveditoare.Referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din a cărui rază teritorială va aveti domiciliul."

...(sters de moderator)

... despre necesitatea avizului,la 90 de zile,la neo,nu doresc sa lansez aici nicio polemica,dar este vorba clar despre proasta interpretare a articolului de lege,atata timp cat se specifica :

"Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale" Se poate deduce ca este vorba despre cm cu durata normala ,nu despre cele pt. boli speciale,caz in care ar fi trebuit ca exprimarea sa fie pana la 183 de zile sau pana la limita admisa de unele afectiuni speciale .
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Revin cu problema mea initiala: pana la urma am decis ca este mia bine sa depunem actele pentru pensionare medicala. Aici am intampinat o multime de probleme datorita birocratiei si drumurilor intre Comisia de expetiza din Iancului care a dat numai un aviz si alta comisie de expertiza din Grozovici care au dat Decizia, si ... inapoi in Iancului pentru o stampila.
Intrebarea mea acum e alta: pe Decizia de pensionare ( care a fost emisa pe loc ) scrie ca Termenul de revizuire este peste un an, cu plan de recuperare aferent. Insa eu am citit ca in astfel de cazuri, neoplazii, nu mai este necesara revizuirea, plus ca bolnavul mai are doar un an pana la pensionarea la limita de varsta, deci ar intra si sub articolul din lege care spune ca nu este nevoie de revizuire daca sunt pana la 5 ani pana la pensionare.
Care este adevarul, cred ca se interpreteaza gresit legea, cel putin eu gasesc aberant sa mai ceri revizuirea la un an unui bolnav de 64 de ani, cu un dosar medical stufos.
Nu stiu unde sa cer un raspuns oficial ca sa-l prezint Comisiei de Expertiza.

Ca la noi...la nimeni !
dan_popa40 a scris:
Intrebarea mea acum e alta: pe Decizia de pensionare ( care a fost emisa pe loc ) scrie ca Termenul de revizuire este peste un an, cu plan de recuperare aferent.

Vreti sa spuneti ca a fost emisa decizia medicala asupra capacitatii de munca iar perioada de revizuire medicala a fost stabilita la 1 an. Decizia de pensie o va emite casa de pensii.


dan_popa40 a scris:
Insa eu am citit ca in astfel de cazuri, neoplazii, nu mai este necesara revizuirea,

Nu exista prevedere legala in acest sens. Potrivit art. 79, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 263/2010, nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca. Constatarea acestor situatii se face numai cu avizul prealabil si obligatoriu al INEMRCM.


dan_popa40 a scris:
plus ca bolnavul mai are doar un an pana la pensionarea la limita de varsta, deci ar intra si sub articolul din lege care spune ca nu este nevoie de revizuire daca sunt pana la 5 ani pana la pensionare.

La art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 263/2010 sunt prevazute doua conditii:
-varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare;
-realizarea stagiului complet de cotizare. Nu ati precizat nici data nasterii, nici stagiul de cotizare realizat de persoana pentru care intrebati, prin urmare nu pot concluziona in sensul in care ati concluzionat dvs.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua !

Nu vreau sa contrazic pe nimeni, ca de aceea intreb aici pe forum, aici sunt persoane in tema cu astfel de legi si proceduri.

Prin urmare, persoana are 64 de ani ( 1948, august ).
Stagiul de cotizare nu conteaza in cazul lui, neoplazie. Citez din aceeasi lege, 263/2010.

Art. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).
" - Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA; .."

Iar in ceea ce priveste Decizia de incadrare in grad de handicap, da, s-a emis pe loc, gr.II, cu revizuire medicala la un an, in martie 2012.
Cealalta decizie acordata de Casa de Pensii este Decizia de acordare a pensiei de invaliditate, si asta se da mai tarziu, intradevar. ( am depus deja dosarul la Casa de Pensii )
Insa cea de incadrare int-un grad de handicap, cu dosarul medical in fata si cu bolnavul pe scaun...nu avea sens sa se mai " gandeasca " medicul expert daca ii da gradul de pensionare sau nu.

Deci pana la urma inteleg ca trebuie sa mearga la expertiza din 2013. Asta in cazul in care nu se pensioneaza la limita de varsta.
Poate ramane cu pensie de boala si dupa ajungerea la limita de varsta ?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu medical noidoi noidoi BUna ziua. Putti sa imi spuneti care e maximul de zile consecutive de concediu medical pe care le poate acorda medicul specialist? Poate da un singur concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical yo_ionela yo_ionela Buna! Tatal meu a fost operat de cancer in data de 14 decembrie 2010. El se afla in concediu medical de atunci. Intebarea mea este cat poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
145 zile de cm, ma duc la servici si apoi urmatoarea zi imi iau cm iosif.kramar iosif.kramar Buna ziua, Dupa 145 de zile de CM ma voi duce la servici. Aici voi constata poate ca nu-mi este bine dupa ce voi primi preavizul. Sa presupunem ca l-am ... (vezi toată discuția)