avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... garantii materiale -administratori - asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

garantii materiale -administratori - asociatii de proprietari

Buna ziua,

As dori lamuriri cu privire la garantia materiala a administratorului asociatiei de proprietari.Trebuie retinuta neaparat aceasta garantie si care este cuantumul?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:38, 9 Februarie 2012
Adunarea generala a proprietarilor poate hotari constituirea unor garantii suplimentare Acestea nu pot depasi suma medie a costurilor lunare de intretinere .
Garantia suplimentara nu trebuie sa fie in numerar, ci poate fi mobiliara sau imobiliara
Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care doresc sa detina functia de administrator la o asociatie de locatari sau proprietari trebuie sa depuna o garantie materiala.
Pentru constituirea garantiilor materiale, administratorii de imobil, fiind persoane fizice angajate pentru managementul de proprietate si cel financiar al asociatiei de proprietari, conform Ordonantei de Guvern 85 din 2001 aprobata prin Legea 234 din 2002, "sunt obligati sa prezinte garantii materiale in conditiile legii. Actul normativ in vigoare este Legea 2 din 1969 (republicata in Legea 54 din 08.07.1994).
La angajarea administratorului, comitetul executiv va avea in vedere acest aspect important intrucat, conform deciziei Curtii Supreme de Justitie, in cazul lipsurilor in gestiune, raspund solidar si organele (persoanele) cu functii de raspundere care nu au luat masuri de constituire a garantiei in numerar, raspundere ce se analizeaza si in raport de limita garantiei neconstituite de catre gestionar in cadrul unitatii.
Legea 22/1969 prevede la articolul 10 obligatia gestionarului de a constitui "garantie in numerar in functie de valoarea bunurilor gestionate".
Conform norme in vigoare, adunarea generala poate hotari si constituirea unor garantii suplimentare constand in bunuri imobile si mobile de folosinta indelungata, proprietare a gestionarului. Aceasta garantie suplimentara poate fi constituita si in numerar. In total, garantia nu poate depasi suma medie a costurilor de intretinere pe o luna.
Garantiile in numerar nu pot fi mai mici de trei salarii tarifare ale gestionarului. Cuantumul salariului se stabileste de comitetul executiv cu ocazia intocmirii contractului scris privind constituirea garantiei. Aceste garantii se depun la CEC sau la banci, acolo unde solicita administratorul de imobil, intr-un cont special. Suma se va constitui in maximum sase rate. Prima rata se depune inainte de incredintarea gestiunii, iar refuzul de a constitui (completa in continuare) garantia duce la nulitatea contractului de munca.
ptr d-na ynocentta
ART. 12
Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
ART. 13
Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz.



Ce facem in situatia in care niciun administrator nu vrea sa plateasca garantia?
Garantia materiala administratorului exista in lege ca o prevedere lasata la dispozitia asociatiei de proprietari daca sa o ceara sau nu.
Daca asociatia doreste sa angajeze un administrator numai cu aceasta conditie, atunci mai cautati.
Asociatia poate si renunta la aceasta pretentie, cu conditia sa aiba proceduri de verificare a administratorului foarte stricte, asta spre binele proprietarilor. Verificarea zi de zi a miscarii banilor, a incasarilor, a platilor facturilor, a lucrului cu banca etc.
anaplop a scris:

Ce facem in situatia in care niciun administrator nu vrea sa plateasca garantia?

Daca adunarea generala a hotarat ca asociatia dumneavoastra angajeza administrator numai cu conditia ca acesta sa constituie, sa plateasac o garantie trebuie sa va conformati.
Si o puteti face respecatand hotararea adunarii generale si fara sa-i afectati salariul administratorului cu nimic.
Daca nu ati gasit solutia, reveniti sa va spun cum sa procedati.:coffee:

Alte discuții în legătură

Garantie materiala administrator anielamirescu anielamirescu Puteti sa imi spuneti care este cuantumul garantiei materiale pe care trebuie sa o depuna un administrator la asociatia de propietari, legea in baza careia se ... (vezi toată discuția)
Garantii profesionale si materiale dara3923 dara3923 Va rog sa ma faceti sa inteleg ce inseamna 'garantii profesionale si materiale' in cazul unui administrator al unei asociatii de proprietari. Garantia ... (vezi toată discuția)
Clarificare din legea 230/2007 Psihosex Psihosex Fisa postului la un administrator de imobil este \"optionala\" sau obligatorie, la un bloc cu aproape 300 de locatari/proprietari ?! Depunerea unei garantii ... (vezi toată discuția)