avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Garantie materiala administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Garantie materiala administrator

Puteti sa imi spuneti care este cuantumul garantiei materiale pe care trebuie sa o depuna un administrator la asociatia de propietari, legea in baza careia se retine ac. garantie.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:08, 17 Februarie 2015
Legea nr. 22/1969
Art. 11. - Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris.
Garantiile reciproce intre gestionari nu sint admise. Aceeasi persoana nu poate constitui garantii pentru mai multi gestionari. Cel care constituie garantia va declara, in scris, daca a mai constituit alte garantii.
Garantiile suplimentare se constituie inainte de incredintarea gestiunii.

Art. 12. - Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni.

Art. 13. - Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
Pentru angajatii temporari, altii decit cei prevazuti la art. 10 alineatul ultim, precum si pentru angajatii sezonieri, se vor putea stabili rate mai mari sau chiar obligativitatea depunerii, la incredintarea gestiunii, a garantiei integrale in numerar.
Garantia se poate retine daca asociatia vrea acest lucru.
In Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art.35
............
(3) Candidatii pentru functia de administrator de imobile trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele solicitate, garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nicio condamnare

Art.21
...............
2.
........
Cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei.

Art. 22. - (1) Deponentul garantiei mentionate la art. 21 alin. (2) nu poate dispune in niciun mod de suma depusa drept garantie si nici de dobanda aferenta, decat dupa indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: aprobarea descarcarii de gestiune privind exercitiul financiar precedent de catre adunarea generala a membrilor asociatiei de proprietari, precum si incetarea efectelor delegatiei mentionate la art. 21.
(2) In cazul in care se constata de catre reprezentantii asociatiei de proprietari sau de catre proprietarii insisi minusuri in gestiune, asociatia poate dispune asupra unei sume de bani egale cu cuantumul minusului in gestiune, direct din contul bancar mentionat la art. 21 alin. (2), cu aprobarea scrisa, expresa, anterioara a adunarii generale, fara a avea nevoie de consimtamantul deponentului garantiei.

Foarte bine.
Sunt vecin cu o asociatie de proprietari cu mari probleme - desigur, din cauza administratorului. Acum nu se stie prejudiciul si se pare ca aprope nimeni nu este interesat de acest aspect. Se vorbeste de sume de ordinul miliardelor (bani vechi), asa ca cu cei 1/10 din salariu retinuti ca si garantie, ar fi cumparat cateva galeti de apa si ceva materiale pentru femeia de serviciu...
Legea nr. 22/1969 - pe vremea cand eu eram tanar si frumos, isi face treaba cu prisosinta, basca ca faza cu prejudiciul adus unitatilor economice era redus, aproape la zero.
Baietii (cititi parlamentarii) nu au catadicsit sa mai modifice aceasta lege - dar poate ca era bine sa procedeze la fel si cu alte cateva sute de legi pe care le-au tot schimbat, modificat, cosmetizat, de nu mai stii nimic de la o luna la alta - asa ca, au binevoit sa scrie si ei ceva acolo, "... garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nicio condamnare".

In fine, este bine totus ca asociatia sa tina cont de prevederile legale, insa la o asociatie ca a noastra cu peste 500 de apartamente si un rulaj anual de cateva miliarde - v-am spus, e asa sa ne jucam de-a retinerea de garantii.

Am sa va mai spun ceva: pe vremea cand marile unitati economice functionau, directorul general avea in gestiune cateva zeci de miliarde de lei. Cu ce naiba putea el sa garanteze statul- marele proprietar - chiar asa in virtutea L 22.1969?
Garantau doar cei care erau in functiile de primitori-distribuitori (gestionari), dar in rest?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere (constituire) garantie materiala elmo21 elmo21 Sunt gestionar si doresc sa aflu daca valoarea garantiei materiale,este corect sa fie calculata aplicand 10% la valoarea salariului de incadrare si nu la ... (vezi toată discuția)
Contract de garantie materiala obligatoriu ? cristiantudorache cristiantudorache Buna ziua, In ideea in care o persoana preia o functie care prevede constituirea unei garantii materiale, este absolut necesar incheierea unui contract de ... (vezi toată discuția)
Garantie materiala ionev ionev va rog sa ma ajutati cu un raspuns, este normal sa-mi sa mi se retina o garantie materiala valoarea a doua salarii brute, daca eu ocup o functie de ... (vezi toată discuția)