avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere (constituire) garantie materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere (constituire) garantie materiala

Sunt gestionar si doresc sa aflu daca valoarea garantiei materiale,este corect sa fie calculata aplicand 10% la valoarea salariului de incadrare si nu la salariul net.
La schimbarea salariului de incadrare, am primit un contract, in care nu erau prevazute numarul salariilor de retinut si nici valoarea garantiei materiale ce urma sa mi se retina, fapt pentru care am refuzat sa-l semnez, fiind incomplet. Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:15, 8 Mai 2012
Legea nr.22/1969 prevede:
Art. 12. - Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni.

Art. 13. - Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
Pentru angajatii temporari, altii decit cei prevazuti la art. 10 alineatul ultim, precum si pentru angajatii sezonieri, se vor putea stabili rate mai mari sau chiar obligativitatea depunerii, la incredintarea gestiunii, a garantiei integrale in numerar.

Asadar, garantia este retinuta din salariul tarifar lunar - salariul de incadrare
Va multumesc frumos pentru raspuns,am citit si eu paragraful din Lg.22/1969, acolo se vorbeste de salariul tarifar, dar salariul meu de incadrare cuprinde si un spor de dispozitiv de 25%. Pentru calculul garantiei materiale nu trebuie sa se scada acest spor din incadrare, ce ramane reprezentand salariul tarifar la care se va aplica 10%? Si inca o intrebare: in ce conditii se retin 3 + 3 salarii (asa mi-a spus contabilul nostru ca imi vor retine,dar in contract nu era trecut nimic), ca in lege nu am gasit nimic despre asta?Cu respect.
In conditiile prevazute de Legea nr.22/1969 , garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Garantie materiala ionev ionev va rog sa ma ajutati cu un raspuns, este normal sa-mi sa mi se retina o garantie materiala valoarea a doua salarii brute, daca eu ocup o functie de ... (vezi toată discuția)
Contract de garantie materiala obligatoriu ? cristiantudorache cristiantudorache Buna ziua, In ideea in care o persoana preia o functie care prevede constituirea unei garantii materiale, este absolut necesar incheierea unui contract de ... (vezi toată discuția)