Servitutea este sarcina care greveaza un imobil, pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.
Servitutea se poate constitui in vederea unei utilitati viitoare a fondului dominant.
Servitutile continue sunt acelea al caror exercitiu este sau poate fi continuu fara a fi necesar faptul actual al omului, cum ar fi servitutea de vedere ori servitutea de a nu construi.
Servitutile continue sint acelea al caror exercitiu este sau poate fi continuu, fara sa aiba trebuinta de faptul actual al omului; astfel sint apaducele (apeductele), scursurile apelor, ferestrele si altele asemenea.
Servitutile necontinue sint acelea care au trebuinta de faptul actual al omului spre a fi exercitatea, astfel este dreptul de trecere, de a lua apa din fintina, de a paste vite si alte asemenea.
OK! am inteles ce este servitutea in pura teorie insa ce ma intereseaza pe mine este urmatorul fapt; am o teava de 600 de mm la 6 metri adancime care imi taie un colt din teren ; ca sa dau in judecata regia de apa sa-si mute ei teava de acolo consider ca e pierdere de timp iar sansele sunt prea mici sa castig deci mai mult m-ar interesa sa stiu la ce distanta de teava pot construi iar cand va fi sa fie vreo interventie la teava ... asta e imi va face o sapatura in curte si ... ma consolez ca de cand e teava a fost doar o interventie la ea in 20 de ani