In cazul in care o societate de transport romaneasca are incheiat un contract de leasing cu o firma finantatoare din Uniunea Europeana,si vehiculul pentru care s-a incheiat contractul este inmatriculat in Romania,apoi societatea care a cerut leasingul preda masina firmei de leasing,dar ramane cu 2-3 rate neplatite ,ce se poate intampla?
Mentionez ca firma nu a platit ratele de leasing,ramanand cu restante 3 luni din motive de solventa,urmand a fi declarata procedura de insolventa daca nu primeste banii de la societatile pentru care a prestat servicii.
Intrebari:
1.-Administratorul /asociat unic va fi tras la raspundere ?
2.-Este posibil sa i se confiste bunuri personale in vederea recuperarii ratelor?
3.-In cazul in care nu detine bunuri personale,ce masuri i se pot aplica?
4.-Exista posibilitatea ca societatea sa fie singura afectata (mentionez ca societatea de leasing a fost tinuta la curent in tot acest timp ,cu problemele de imposibilitate de plata .Contractul de leasing a fost incheiat cand societatea era nou infiintata,fara alte garantii.De asemenea,au fost semnate cecuri emise in afara tarii . )
cu exceptia cazului cind administratorul este girant, raspunderea sa poate fi atrasa doar in cazurile prevazute de art138 din lg 85/2006.
in rest, problema ratelor de leasing este una pur contractuala, intre 2 firme.
Am primit urmatorul raspuns din partea unui alt avocat :
´Puteti fi actionat in judecata de societatea de leasing, iar mai apoi executat. Daca firma nu va avea bunuri de executat se poate cere intrarea in faliment, iar daca nici in urma lichidarii firmei nu se recupereaza creanta se poate solicita atragerea raspunderii personale a administratorului pentru sumele nerecuperate.´
Ce sa cred in cele din urma?
Daca judecatorul considera ca restantele sunt din cauza administratorului ,at il poate trage la raspundere?
raspunsul colegului meu este bun dar nu este clar ptr dvs (ptr mine este :) ) raspunderea personala despre care vorbea este cea prevazuta de art 138 din lg 85/2006 (mentionat de mine).
cind se referea la judecata si executare silita, era vorba despre compania care a contractat leasingul (este problema contractuala despre care am spus si eu).
pe scurt, avocatul respectiv a spus acelasi lucru ca si mine dar in alta forma :)