Buna ziua,
V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea lamuri in ceea ce priveste dobandirea actului de proprietate pentru casa pe care o avem acum in constructie.
O sa va explic situatia actuala: am achizitionat un teren de 510 mp. Pe contractul de vanzare-cumparare al terenului sunt trecuta atat eu cat si prietenul meu, in procente egale, desi banii necesari achizitiei au fost doar ai mei (50% din valoarea unui apartament pe care l-am vandut). Situatia asta a fost mai mult impusa de conditiile noastre (locuim impreuna de 2 ani, avem proiecte de casatorie, banii pentru constructia casei ar fi mai mult din partea lui, eu alta sursa de bani nemaiavand in afara de un salariu mediu ca marime). Intre timp am demarat lucrarile la casa. Banii pentru materiale si mana de lucru sunt ai lui, lucru care se reflecta in facturi, care sunt pe numele lui. Precizez ca toata lucrarea se realizeaza in regie proprie, deci nu exista un contract pe numele noastre. Am insa o usoara teama. Mi-e frica ca ar putea sa ceara ca actul de proprietate al casei sa fie cerul doar pe numele lui, avand posibilitatea sa justifice ca banii pentru ridicare a casei au provenit de la el.
Actul de proprietate al casei la ce moment al realizarii constructiei si de catre cine se elibereaza? Fiind doi prorietari (necasatoriti) ai acestui teren se considera automat ca si casa va fi pe numele nostru, al amandurora?
Actele de solicitare a autorizatiei de constructie au fost realizate tot in numele lui.
Daca el se va razgandi si nu va mai respecta intelegerea noastra de a trece pe numele nostru al amandurora si casa si terenul, eu ce pot face ? Ca proprietar 50% al terenului, voi fi intrebata de catre cei care acorda titlul de propeietate daca sunt de acord cu constructia casei pe terenul comun?
Daca aveti nevoie de detalii pe care poate am omis sa le prezint va rog sa imi scrieti.
Astept cu interes raspunsul Dumneavoastra.
Pe autorizatia de constructie ar fi trebuit sa fie trecut si numele dvs, ca si coproprietara a terenului. Incercati sa obtineti completarea AC si cu numele dvs.
Ca sa indepartati temerile pe care le aveti, ii puteti cere logodnicului sa dea o declaratie notariala cu privire la existenta unei contributii egale pentru casa, sau o declaratie in care sa recunoasca faptul ca banii pentru achizitia terenului au fost doar ai dvs.
Dvs. ati dat vreun acord pentru emiterea autorizatiei de constructie?
Constructiile se intabuleaza in Cf dupa finalizare, constatata de reprezentantii Primariei apartinatoare printr-un p-v de receptie, care impreuna cu documentatia cadastrala intocmita de expert se depun anexe la cererea de intabulare a constructiei, pe care trebuie s-o faceti impreuna.
Cartea funciara va da o incheiere de intabulare a noii constructii pe terenul pe care l-ati cumparat impreuna.
Intabulare casa
camelia_b
Buna,
Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)