avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de neconcurenta se ia in calcul la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de neconcurenta se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CCC?

Buna ziua ! As dori sa stiu daca indemnizatia lunara de neconcurenta se ia in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului si daca da, care este temeiul legal.
Pun aceasta intrebare intrucat art.21 al. 3 Codul muncii precizeaza ca indemnizatia de neconcurenta ... NU ESTE DE NATURA SALARIALA, iar art.2 al. 1 din OUG 111/2010 precizeaza ca "incepând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni VENITURI DIN SALARII ..."
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
friday_325, utilizator
D-na LuminitaG, OUG 111/2010 se refera doar la venituri din salarii, nu asimilate salariilor, asa cum este definita indemnizatia de neconcurenta in art. 55, alin. 2), lit. j^2) Cod Fiscal, deci eu inteleg, pana la urma, ca veniturile din indemnizatii de neconcurenta, desi sunt impozitate, nu intra in calculul indemnizatiei de crestere a copilului.


Ar trebui sa fie luate in considerare ca venituri salariale, pentru ca sunt definite ca atare in Codul Fiscal si pentru ca sunt purtatoare de contributii sociale. Acest punct de vedere mi-a fost impartasit si de reprezentantii Agentiei de Prestatii Sociale sector 1; din pacate la Agentia Nationala nu raspunde nimeni la telefon. Ca sa nu existe nici un dubiu, recomandarea mea este sa mergeti pana la Agentia de Prestatii Sociale si sa intrebati direct la departamentul Juridic daca se iau sau nu in considerare la calculul indemnizatiei (si va trebui sa le si explicati ce inseamna aceste sume de fapt). Parerea mea este ca se iau in considerare. Singurul inconvenient aici ar fi ca pe perioada in care veti primi indemnizatie, va trebui sa renuntati la sumele primite prin clauza de neconcurenta, tocmai din cauza tratamentului fiscal aplicabil (ca sunt definite ca venituri din salarii). Asa cum mentionam mai sus, nu trebuie sa faceti referire la Codul Muncii, pentru ca nu reprezinta temei legal in acest caz.
1. In niciun mesaj postat nu se face referire la Ministerul Muncii , nu stiu de unde ati dedus dvs ca s-a precizat ca acesta are competenta cu privire la impozabilitatea sau neimpozabilitatea sumelor... prin acte normative, se pot stabili reguli derogatorii de la dreptul comun.

2. Primordial sunt normele speciale care determina ce venituri se iau in consderare la stabilirea indemnizatiei pentru CCC.

3. Art. 55, alin. 1), lit. j^2) Cod Fiscal dispune ca indemnizaţiile lunare plătite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenţă, stabilite conform contractului individual de muncă sunt venituri asimilate salariilor si nu sunt venituri de natura salariala asa cum ati sustinut.

4. Articolul respectiv se refera la faptul ca regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi veniturilor considerate asimilate salariilor.....

5. Se pot lua in considerare prevederile Codului Muncii , care dispun ca Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială.
Pentru punctul 1: Se face referire la Codul Muncii, care este elaborat de Ministerul Muncii, care nu are competente cu privire la tratamentul fiscal aplicabil sumelor acordate.

Referitor la punctele 2-4: tocmai din cauza asta trebuie luate in considerare prevederile Codului Fiscal, si nu cele ale Codului Muncii si este necesara obtinerea unui raspuns specific de la Agentia de Prestatii Sociale.

Pentru punctul 5, eu vorbesc strict din punct de vedere fiscal, respectiv al controlului fiscal operat de autoritatile fiscale competente, ca indemnizatiile de neconcurenta sunt considerate venituri de natura salariala, indiferent de ce se spune in Codul Muncii.
Lipse de neconcordante intre legi elaborate de institutii diferite se gasesc peste tot, iar in cazul de fata chiar trebuie nu trebuie luate in considerare prevederile Codului Muncii.
Nu se poate face abstract de o lege, intrucat asa se vrea ... prin urmare, nimeni nu poate interzice aplicarea Codului Muncii in raport cu alte prevederi ...

Regula este ca normele speciale deroga de la normele generale ... Codul Muncii in raport cu Codul fiscal poate fi calificat ca o norma speciala.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil madara madara Va rog sa ma corectati daca gresesc: indemnizatia de crestere a copilului se suspenda in momentul obtinerii de venituri de natura profesionala impozabile ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil? cez177 cez177 Buna ziua! Am si eu o intrebare la calcularea indemnizatie de crestere de copil se iau in calcul veniturile pe ultimele 12 luni lucrate. Problema mea este ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil persoana coasigurata mariana55_ro mariana55_ro Buna ziua ! sant o persoana care momentan nu are servici . sotul meu lucreaza cu contract de munca si eu sant coasigurata . Am aflat ca sant insarcinata .... ... (vezi toată discuția)