avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Validare executare
Discuție deschisă în Executare silită

Validare executare

Buna ziua,

Am obtinut in baza unei hotarari date de Inalta Curte de Casatie si Justitie , de la Tribunal, o investirea a acesteia cu formula executorie. Primaria prin Trezorerie trebuie sa plateasca suma de bani pentru care s-a facut executarea. Executorul a facut toate demersurile necesare (instiintare, asteptare 6 luni, etc), Trezoreria nefacand plata sumei solicitate, dupa careexecutorul mi-a spus ca trebuie sa validez executarea. Am contactat un avocat care a inceput demersurile necesare.
La judectorie am castigat aceasta validare, a urmat tribunalul, unde spre surprinderea mea am pierdut(acelasi tribunal care a aprobat executarea). Urmeaza curtea de apel.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Este posibil ca tribunalul care a aprobat execuarea, dupa aproape un an de zile sa refuze aprobarea ei? De ce nu a refuzat executarea de la inceput si asa nu mai plateam executor, avocat, etc(si sumele date sunt destul de considerabile avand in vedere situatia actuala).
Multumesc pentru sprijin.
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 16:50, 11 Februarie 2012
Domnule, incuviintarea executarii silite si validarea popririi impotriva tertului pioprit sunt doua institutii de drept diferite. le confundati, grav. Aveti avocat platit, apelati la el pentru lamuriri de acest gen. Doar l-ati platit. Cititi motivarea instantei, ca sa intelegeti despre ce este vorba.
Puteit continua executarea silita, nu puteti executa silit trezoreria.
Jocandi Causa a scris:

Ei bine, asa cum v-am precizat, CSM/Comisia ptr unificarea practicii judiciare a dat o minuta in care a decis ca apelul e calea de atac corecta. Adevarat, este o decizie de indrumare si nu obligatorie. Va urma cu siguranta un RIL promovat de procurorul general cand va avea timp.

Avem dupa cum stiti o problema mare aici, in fuctie de calea de atac. legea zice ca o hotarare de validare este executorie de drept, deci nici macar nu se investeste. Daca se ataca cu apel, apelul suspenda executarea. Daca se ataca cu recurs, pana la solutionarea recursului executarea e deja facuta in unele situatii. Desfiintarea sentintei de validare trimite tertul poprit sa mai faca o actiune de intoarcere a executarii.Un tembelism din punctul eu de vedere.


am gasit si eu minuta aceea si tocmai imi puneam problema valorii ei juridice raportate la judecarea unei cauze.
Sa ma explic - art 460 alin 4 spune ca sentinta pronuntata pe fond este titlu executoriu. Cum oare se impaca asta cu admiterea apelului ca si cale de atac? o sentinta apelabila nu este definitiva si implicit nu este titlu executoriu!! prefer sa merg pe dispozitiile legale decit pe minuta CSM si am senzatia ca si intre judecatori exista inca pareri impartite.

Da, si parerea mea era aceeasi inainte sa o citesc. Lipseste de valoare executorie sentinta de validare a popririi prin faptul ca apelul suspenda de drept executarea.
Cum insa nu se prevede expres ca e atacabila doar cu recurs, nu putem face presupuneri.
Un RIL va lamuri problema si nu cred ca ICCJ va decide altfel decat CSM.
Tocmai ce a fost depus un RIL intoarcerea executarii silite.
Daca as fi in domeniu , poate as intelege. Eu intreb din punctul omului de rand care a depus un act la tribunal si acel act a fost aprobat pentru executare, iar pentru ca institutia care trebuia sa se supuna executarii a refuzat plata, acum urmez procedura de validare a acestui act si tot tribunalul refuza acum validarea lui. Institutia care trebuie sa faca validarea este aceiasi-tribunalul -care presupun ca judeca dupa aceleasi legi(odata la incuviintarea executarii si totodata la validarea a ce au incuviintat).
ce doriti dvs nu va putem oferi deoarece nu cunoastem dosarul si nici motivarea instantei. Cititi decizia de respingere a instantei ai veti vedea de ce a pronuntat o asemenea solutie.

Alte discuții în legătură

Poprire - consemnarea sumelor conditionata de incuviintarea executarii silite catalin2011 catalin2011 1. Intr-o speta de executare silita prin poprire (titlu executoriu impotriva Statului Roman prin MF) , tertul poprit (BNR) refuza consemnarea sumelor ... (vezi toată discuția)
Poprire Monica H. Monica H. speta mea este cam asa: in prima instanta s a pronuntat o hotarare de validare a popririi prin care SC devine tert poprit. Am formulat recurs motivat de ... (vezi toată discuția)
Validare poprire - debitor in faliment iulianapanescu iulianapanescu Buna ziua . Intr-un proces, firma mea este creditoare , debitorul este in faliment, iar tertul poprit este DGFP. Problema este ca acum poprirea nu mi se ... (vezi toată discuția)