avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului, probleme cu adeverintele

Buna ziua,

Am iesit din perioada pentru cresterea copilului iar societatea la care trebuia sa ma intorc in cadrul muncii mi-a incetat activitatea cu art 65 alin 1, deoarece au activitatea suspendata. M-am dus sa ma interesez pentru dosarul de somaj si mi-au spus ca imi trebuie adeverinte de la toate locurile de munca "cu baza de calcul". De la ultimul loc de munca am obtinut-o insa din alte parti nu le-am primit in acest format sub pretextul ca nu mai gasesc in arhiva toate informatiile de care au nevoie si ca merg si asa cum sunt completate. Stiu sigur ca la AJOFM mi s-a precizat clar ca vor cu baza de calcul si din trecut. Asta inseamna ca nu-mi vor acorda ajutorul de somaj? E musai cu baza de calcul si din urma? Ce trebuie sa fac, politie cu angajatele care ar trebui sa-mi dea adeverintele in felul in care imi sunt cerute? Precizez ca la ultimul loc de munca am doar 10 luni iar din urma mai am vreo cinci ani si jumatate.
Urmatoarea dilema este ca de la ultimul loc de munca mi-au spus sa ma duc eu la ITM cu decizia de incetare a activitatii pentru ca firma daca are activitatea suspendata nu mai are angajati. E ok asa? Trebuie sa mai solicit de la ITM vre-o adeverinta care mi-ar trebui la somaj?
Va rog foarte mult daca ma puteti lamuri pentru ca din cauza lipsei mele de informatii chiar am fost mintita si intarziata cu dosarul. Pentru ca de la ultimul loc de munca imi erau necesare si informatii printate din revisal si m-au mintit ca nu le mai au si nu ma pot ajuta. Ulterior am aflat ca sunt obligati sa pastreze aceste informatii si cand i-am sunat au dat-o cotita si pana la urma au zis ca au informatiile.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
nectarya, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:16, 13 Mai 2012
Buna ziua,
Va puteti adresa Casei Judetene de Pensii de care apartineti pentru a solicita un stagiu de cotizare.In care v-a fi cuprinsa perioada in care ati lucrat si ce venit ati avut.Spuneti la ce aveti nevoie.
Legea 76 din 2002 cu modificarile si completarile ulterioare, legea somajului, se prevede ca, pentru a avea drept la indemnizatia de somaj trebuie sa ai stagiu de cotizare de cel putin 12 luni din ultimele 24 de luni.
In cazul dvs. cele 12 luni se calculeaza, inainte de intrare in crestere copil.
Daca ati lucrat 10 luni la ultima SC, va mai trebuie sa faceti dovada, cu adev. si restul pentru inca cel putin 2 luni, efectiv lucrate, fara suspendare .Cel mai indicat ar fi sa aveti cartea de munca incheiata la zi ( ultimele inscrisuri 01.01.2011) si sa mergeti la AJOFM de care apartineti sa vedeti daca au fost depuse de catre fostii angajatori declaratiile pe care trebuiau sa le depuna lunar. Pentru a verifica acest lucru va trebuie doar CNP si bunavointa din partea angajatilor. Credeti-ma ca sunt multe greseli pe care le fac cei ce depun aceste declaratii, ori nu sunt depuse, ori nu sunt corelate cu perioadele efectiv lucrate.In paralel scoteti-va celelalte adeverinte(medic, fisc, etc, ) pentru ca timpul trece si, data inscrisa pe ele ,,vorbeste,,.
Daca nu aveti cartea de munca, ar trebui sa o ridicati de la ITM, Daca societatea unde ati lucrat vreo 5 ani, este doar suspendata si nu dizolvata sau faliment, ar trebui sa gasiti pe cineva, administrator, contabil, etc, care sa va faca adev. de care aveti nevoie.
Si chiar daca ar fi in faliment, exista lichidator judiciar care se ocupa si are diverse acte ale SC.
Este ceva umblatura, dar trebuie sa indepliniti conditiile impuse de lege, conditii care trebuie indeplinite cumulativ.
Bafta multa.
Cartea de munca am prezentat-o la somaj si s-au uitat pe ea. Adeverinta are cine sa o faca dar nu vor sa o faca cu acea baza de calcul si nu stiu daca imi va fi de folos asa cum mi-o vor face.
Daca obtin de la Casa de Pensii acel stagiu de cotizare ar fi oare suficient chiar daca adeverintele nu ar fi completate corect?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
nectarya, utilizator
eu zic sa incercati
Am reusit in sfarsit sa finalizez dosarul pentru obtinerea indemnizatiei de somaj si sunt foarte fericita. Maine trebuie sa mai semnez niste formulare. Multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor care m-au ajutat si mi-au dat incredere sa continuu in a completa dosarul cu tot ce-mi trebuia, chiar daca la un moment dat mi se parea cam imposibil.

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj pentru cim timp partial 4 ore dadys dadys Buna ziua, Sunt administrator si angajat, cu 4 ore, din 01.02.2012 la un srl . Datorita situatiei economice am inchis un punct de lucru cu activitate comert ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj sau nu? Ramoon Ramoon Buna ziua! Sa va prezint un pic situatia in care ma aflu: din 2001 pana in 2006 am lucrat la o firma in Brasov pe perioada nedeterm. Din 2006 pana in ... (vezi toată discuția)
Termen de depunere a dosarului pt. somaj roxi1379 roxi1379 Buna ziua, activitatea la fundatia la care lucrez a incetat din 12 oct. a.c., mentionez ca sunt insarcinata in luna a 4/a, si am convenit cu angajatorul sa nu ... (vezi toată discuția)