avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... scopul societatii comerciale si obiectul de activitate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

scopul societatii comerciale si obiectul de activitate

va rog opinii :
art.34 din decretul 31/1954:
Persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.
Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul.

cum se defineste scopul societatii comerciale ?
prin obtinerea de profit sau prin obiectul de activitate?
ma intereseaza daca se aplica alin.2 , adac este nul un act juridic - contract punctual incheiat in scopul obtinerii de profit dar pt. care nu a fost inregistrat un nou obiect de activitate la reg.com.
Cel mai recent răspuns: Adrian Ilie , Avocat 20:31, 8 Februarie 2012
Scopul este intr-adevar obtinerea de profit. Practic asta este motivul pentru care infiintam societati comerciale. Prestarea de activitati care nu corespund obiectului de activitate inregistrat la Registrul Comertului poate fi sanctionat cu amenzi destul de usturatoare.
Cred ca poate fi anulat contractul de partea interesata, iar societatea ar putea fi obligata la despagubiri. In orice caz, nu cred ca problema este scopul. Scopul este indeplinit, contractul este incheiat in ideea obtinerii de profit.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
Adrian Ilie, Avocat
a fost inregistrat la reg.com. si obiectul de activitate nou , dar ulterior incheierii contractului la citeva luni, deoarece un asociat era plecat din tara; fara semnatura acestuia nu putea fi modificat actul constitutiv nici ob.act.
a fost o oportunitate de afacere, in scopul obtinerii de profit
lasind la o parte ideea amenzilor, de ce sustineti anularea contractului si despagubiri?
daca scopul este obtinerea de profit in general, atunci nu este incident art.34 din decret alin.2 cu nulitatatea
de ce despagubiri? cealalta parte a produs niste daune prin executarea defectuoasa a contractului, este pur si simplu o gaselnita ca as scape de raspundere
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
eugen82, utilizator
Asa este. contractul nu poate fi nul pe motiv ca nu este incheiat potrivit scopului persoanei juridice. In cazul de fata scopul este producerea de profit, activitatea prestata fiind doar modalitatea prin care societatea intelege sa-si atinga scopul.
Daca obiectul de activitate a fost completat toata lumea e multumita. Contractul e perfect valabil. Presupun ca nicio parte nu urmareste anularea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate contract comercial - obiect de activitate neinregistrat reg.com. eugen82 eugen82 Poate fi lovit de nulitate absoluta un contract comercial intre doua societati atunci cind obiectul contractului presupune o activitate neinregistrata de una ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de folosinta a pj ariam ariam Care este opinia voastra cu privire la urmatoarea speta privind interppretarea prevederilor art. 34 din Decretul Lege 31/1954: Avand in vedere ca "Persoana ... (vezi toată discuția)
Act de donatie voicu loredana voicu loredana buna ziua.Am un teren pe societate,pot sa fac un act de donatie pentru mine,ca persoana fizica ,in vederea construirii unei case,pentru ca daca construiesc ... (vezi toată discuția)