avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzare uscatorie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzare uscatorie bloc

Buna seara !
Doresc si eu o baza legala in care se specifica faptul ca, o uscatorie lipita de un apartament, nu poate fi vanduta decat impreuna cu acel apartament ! Ori acordul si semnatura vecinilor direct afectati chiar nu mai conteaza la aceasta vanzare ? Eu ma opun vanarii, fiind o uscatorie care se compune din 2 pereti ai apartamenului meu ! Stiu ca, undeva se mentioneaza acest lucru !

Art.635 cod civil - fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote parti din dr de propr si poate dispune in mod liber de acesta. Cum mai poate dispune daca in Lg 230/2007, 170/20010 se poate vinde cu acordul 2/3 dintre locatari ???
Art.635 - coproprietarii vor imparti beneficiile si vor suporta cheltuielile coproprietatii, proportional cu cota lor parte din drept ! Aici vreau sa va intreb: Daca o uscatorie a fost vanduta in anul 2005, (cu acte de mana contact vanzare cumparare dar neautentificate) nefiind intabulata - nici pana azi, cine a suportat toate cheltuielile de impozit cu aceasta uscatorie, din 2005 -2012, nu fiecare coproprietar ? Cel care a cumparat aproape toate cotele, (mai putin 3 proprietari - care s-au opus vanzarii) nu a intabulat-o, nici nu a suportat nicio cheltuiala cu aceasta, ci tot noi proprietarii... Este logic ca, cel care are un spatiu mai mare al apartamentului, sa i-a la fel cu cel care are un spatiu mai mic, exemplu 2 camere fata de 3 ??? E vorba de apartamentul lipit de uscatorie, e cel mai mare fiind cu 3 camere, restul doar cu 2, nu trebuie sa se socoteasca in functie de cota parte a fiecaruia, cf art.636 c.c. si Lg 7/1996 ?

Multumesc celor care-mi veti raspunde !

Mult succes tuturor !
Cel mai recent răspuns: spiridus , utilizator 18:00, 12 Februarie 2012
Problema se complica si prin aceea ca suma rezultata din vanzarea sau concesionarea spatiului respectiv, nu se poate imparti in nici-un fel la proprietarii din scara repectiva.
De subliniat este faptul ca prin concesionare pe o periada de 49 ani a unui spatiu comun, sau prin inchirierea acestuia, cota-parte indiviza de proprietate nu se schimba, iar potrivit HG nr. 1588/2007, art. 24, alin. (6):
” Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatațirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune.... Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu poate fi folosit la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice si de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.”

Se mai poate discuta mult pe baza acestui topic, ce inseamna proprietar direct afectat sau in ce masura, etc., etc.
Omul nu a putut sa intabuleze acel spatiu deoarece acea ”vanzare” nu a respectat conditiile legii - chiar daca aceasta s-a facut in urma cu 10 sau 20 de ani. Cu atat mai mult, acum nu va putea sa o faca.
Nu am inteles de ce trebuie sa va judecati si ce pretinde unul de la celalalt. Cum am afirmat mai sus cu, citat din legislatie, consider ca s-a facut o greseala in legaura cu plata unor sume de bani, proprietarilor!

Buna ziua,
Ce se intampla in cazul in care acel proprietar de apartament detine ilegal uscatoria, avand doar o hartie semnata in urma cu 10 ani, nedetinand niciun inscris legal ( act de vanzare, inchiriere )? Cum as putea sa il deposedez?
Buna ziua,
...in anul 2005 a cumparat vecina de la etajul 2 - uscatoria de la parterul blocului care este lipita de aptm cu 3 camere al nostru, facand contracte de vanzare-cumparare cu "babele" din bloc !! (toate contractele facute in toti acesti ani, la date diferite, fiindca - nu avea toti banii sa-i dea atunci si i-a dat pe rand,au multe stersaturi, au antetul unei firme de intermedieri,care nici nu a functionat vreodata, apoi tras peste antet si scris numele ei...TAMAN BUNE DE ANULAT IN INSTANTA !!)

Babele s-au lasat convinse sa primeasca banii chesh, sa nu contribuie cu nimic la reparatiile stabilite in sedinta de bloc ! Mentionez faptul ca nu exista asociatie de bloc nici acum!!
In anii 2005, 2006 - a tot impartit bani, pe rand vecinilor - care s-au lasat convinsi ca nu mai pot face nimic deoarece majoritatea au primit banii de la ea.

In toti acesti ani, ea, nu si-a perfectat contactele, neautentificate - la un notar,ori prin proces, pe atunci,legislatia era : acordul tutror proprietarilor, iar noi nu eram de acord, ne-am opus. Noi eram pregatiti - sa o cumparam, aveam toti banii, semnaturile lor ! doar ca am respectat dorinta locatarilor de a nu da banii direct fiecarui proprietat, dansa a facut acest lucru !!

Acum vrea sa-si perfecteze/intabuleze prin proces in instanta. Ne-a chemat in instanta pe toti, ( la proces oamenii nu vin - fiindca au luat banii, vecinii nou veniti in bloc, nu cred ca stiu... dar cota lor era vanduta oricum de vechii vecini ! )

Am mai ramas noi sa ne dam acordul si inca o vecina, in total 3 apartamente dintre care 2 la parter sunt ale noastre.Unul cu 3 camere - lipit de aceasta uscatorie si celalat cu 2 camere (a parintilor mei) amandoua la parter, vecine cu aceasta uscatorie, chiar perete comun ! Insa, ne opunem in continuare !

In 2005 am fost primii intrebati daca vrem sa-l cumparam, pe considerentul ca suntem cu apartamentul de 3 camere lipit de acea uscatorie ! Am scos banii din banca, iar dupa obtinerea tuturor semnaturilor si a datelor tuturor locatarilor sot si sotie, mai putin al acelei vecine care nu era deacord sa ni se vanda noua, doar pe motivul ca, noi, avem si apartamentul parintilor - cu 2 camere, tot la parter, am convocat o sedinta de bloc in care locatarii au stabilit cum sa se faca plata, urma peste 2 zile !!

Cand am aflat ca ea imparte bani catorva batrane, ne-am dus si le-am intrebat : cum luati banii de la ea si acordul si datele ni le-ati dat noua ? acum, cui vindeti ei sau noua ? era intelegerea in sedinta ca se va face ceva in bloc (acoperis, beciuri, etc) iar ce ramane sa se imparta !! ele ne-au spus ca le-a convins, aratandu-le banii, iar acum nu mai vrea sa-i primeasca inapoi!

Am stat cu banii in buzunar,incercand sa-i intelegem pe majoritatea car doreau reparatii in bloc! nu am impartit bani fiecaruia, oricum urma ca, in 1-2 zile comisia stabilita in sedinta de bloc, sa contacteze o firma ptr reparatii.

In prezent, daca am merge la toti cei care ne-au dat noua - acordul in 2005 si le-am oferi banii, i-ar accepta si de la noi, cu toate ca in 2005 i-a luat de la ea ! asa ar merita sa facem! Sa vad pe urma, ea cum isi recupereaza banii dati !!?? Mai ales ca in preyent nu vorbeste cu niciun vecin, iar blocul se deterioreaza pe zi ce trece !


multumesc mult ! am citit decizia nr.1514/15.11.2011 - chiar nu stiam de ea...

Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
arockz, utilizator
Eu chiar vad buna intentia doamnei de a va actiona in instanta. Se va lamuri in proportie de 100% ca nu poate sa va pretinda nimic. Dvs. cu documentele pe care le aveti de la vecini, eventual de la noii vecini, discutati cu acestia sa concesionati acel spatiu pe o perioada de 49 ani (luati legatura cu un notar sa va invete ce aveti de facut) - in acest caz suma pretinsa intra intr-un Fond special de reparatii (depinde ce aveti de facut pe-acolo) sau sa inchiriati acel spatiu pe o perioada nedeterminata de timp cu plata lunara a unei sume. Puteti discuta si aceasta posibilitate - banii in avans pe o perioada de timp... sau cum hotarati.
Problema recuperarii banilor de la cei care au primit, nu este treaba dvs. Cine a dat, sa si-i recupereze daca mai poate.
Inchirierea se poate face fara acordul vecinei despre care spuneti.
Sfaturile unui avocat vor fi oricand binevenite si poate sa va ajute si la intocmirea unui contract de inchiriere, ca la carte.
Succes!
Va multumesc frumos pentru raspuns ! Va doresc mult succes in tot ceea ce faceti !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ? spiridus spiridus Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi.... Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi ... (vezi toată discuția)
Posibilitate cumparare uscatorie bloc andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea:Este posibil ,cu acordul locatarilor din bloc sa cumpar uscatoria care se afla in perete ... (vezi toată discuția)
Cumparare uscatorie bloc mroby mroby Buna ziua, Apelez din nou la voi cu o problema. Locuiesc la etajul IV al unei scari, iar langa mine se afla uscatoria scarii. Intrebarea mea ar fi, care a ... (vezi toată discuția)