avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exceptia Lipsei de interes\"\"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exceptia Lipsei de interes""

O situatie privind partajul bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei'
1). Sotul inainte de divort, este evacut prin forta de sotie cu ajutorul parintilor si a unor afini; Sotul pleaca doar cu recuzita personala (imbracamintea personala), dar toate bunurile mobile si imobile raman in stapanirea sotiei.
2). Dupa divort, sotia promoveaza actiune de partaj a bunurilor mobile si imobile.
Intrebarea se refera la "exceptia lipsei de interes"de promovare a actiunii de partaj a sotiei care de fapt tot patrimoniul comun se afla in custodia ei.
a) Daca exceptia este neintemeiata, care culpa procesuala a sotului (parat)???
b) A gresit instanta prin respingerea cererii reconventionale si a exceptiei lipsei de interes a sotiei (reclamanta din cauza) invocata prin "intampinare" in termen procedural,??:D
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 13:07, 9 Februarie 2012
In mod corect a respins exceptia lipsei de interes, singura modalitate de a iesi din indiviziune este partajul, si nu simpla detinere a bunurilor.
Despre reconventionala si culpa procesuala, ma abtin sa vb, pentru ca nu ai dat detalii.
Detalii;
Reclamanta (sotia) nu a facut dovada ca s-a incercat o cale amiabila ci din potriva a dat dovada de opozitie. Intrebarea mea a fost cu un inteles care este "dreptul subiectiv" incalcat de parat (sotul), ca reclamant sa promoveze o astfel de actiune intrucat toate bunurile erau in custodia si folosul ei.
Imi pare rau cel lezat in drepturi, prin vaduvirea de dreptul de folosinta a patrimoniului comun este sotul (paratul), si, culpa procesuala apartine sotiei (reclamantei) si nicidecum sotului (parat).
Prin respingerea exceptiei "lipsa de interes a reclamantei de promovare a actiunii" se poate afirma ca sa savarsit "o mare eroare judiciara"de catre instanta, si, dece? "Interesul" este motorul actiunii civile, atunci cand se invoca incalcarea unui "drept subiecti sau legitim". Tot interesul vine atunci cand folosirea dreptului subiectiv invocat a fost incalcat de catre parat. Care este dreptul incalcat reclamantei (sotia)?,,, daca tot patrimoniul comun este in custodia si folosul reclamantei (sotia) si nu a paratului (sotul). Care este "interesul"? Va rog sa-mi raspundeti!!!
Cine are culpa procesuala ? ,,,Si de ce?:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unicul acceptant al succesiunii poate fi obligat sa o dezbata ? Andr@ Andr@ Buna, Am cateva nelamuriri: in speta, sora X cheama in judecata pe fratele Y cerand instantei sa constate deschisa succesiunea dupa ambii parinti (tatal ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj mancipri mancipri speta . sotia introduce actiune de divort . cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului ( consum excesiv de alcool , agresiv ). nu cere partajul . ... (vezi toată discuția)
Deosebire intampinare - reconventionala mscutelnicu mscutelnicu Buna ziua! Dincolo de explicatiile oferite de Cod.proc.civ. sau gasite in lucrarile de specialitate in materia cererii reconventionale si a intampinarii, imi ... (vezi toată discuția)