avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Indiviziune
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Indiviziune


Buna ziua,

Imi cer scuze ca va supun atentiei problema mea insa as vrea sa stiu ce tebuie sa fac.

In urma cu 14 ani impreuna cu fratele meu si mama am acceptat partea care ni se cuvine legal din mostenirea tatalui( succesiune fara iesire din indiviziune) si anume :
Casa 137 m2, anexa 90 m2 ( 37 m2 m2 locuibili restul magazine) 3700 m2 teren intravilan ,(dobandite in timpul casatoriei) si 1,4 ha extravilan ( mostenire a tatalui ).
Prin intelegere acestea urma sa le foloseasca mama.
In urma cu un an fratele a facut presiune asupra mamei s-a mutat in casa si au incheiat contract de vanzare cumparare cu uzufruct si conditie de intretinere pentru cota mamei.
Ca mama nu mai are acces in casa iar despre intretinere nici nu poate fi vorba ar fi inca bine. Dar ii vorbesc urat si o agreseaza fizic avand grija san nu aiba martori.
In ultimul timp au inceput sa faca presiune asupra ei sa ma determine sa le fac contract de vanzare cumparare pe cota mea. Avand in vedere comportamentul lor fata de mama mai ales dupa semnarea contractlui sunt ingrijorata.
Fiind o familie in care a fost intelegere nu am luat masuri de precautie si multe lucruri sunt neclare . Intrebarile sunt :

1. pot sa intabulez cota indiviza si daca da unde trebuie sa ma adresez si ce acte sunt necesare
2. pot sa deschid pozitie separate la plata impozitului si ce acte sunt necesare
3. impozitul a fost platit in comun la aceeasi pozitie. Dupa cat timp poate fratele invoca faptul ca nu ma intereseaza mostenirea si sa treaca la adresa lui si cota mea.
4. in caz de solicitarea a iesirii din indiviziune cum se face partajarea cota din cladiri si cota din teren sau cu alte cuvinte ce sanse am sa obtin cei 37m2 locuibili din cladirea anexa.( cota mea este de 3/16).Cum as putea obtine acces la cladire curtea fiind comuna.
5. in cazul in care ii fac contract de vanzare fratelui cu pastrarea uzufructului ma pot asigura ca mama va locui acolo.
6. ce valoare are un act in care eu ma angajez sa ii ofer cota mea numai in cazul in care el asigura conditii civilizate de convietuire .
7. cum se poate proteja un parinte san u fie agresat de copilul caruia i-a oferit casa.
8. referitor la terenul extravilan daca solicita la iesirea din indiviziune jumatate din suprafata notarul il poate avertiza ca incalca rezerva mea.
Va multumesc anticipat .Cu multa stima.



Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 21:37, 9 Februarie 2012
1. nu puteti intabula doar cota dvs, se intabuleaza intreg dreptul de proprietate, adica toate cele 3 cote. aveti nevoie de contract v-c, autorizatie construire, certificat mostenitor, certificate fiscale si schite cadastrale (apelati la un expert cadastral pt schite)
2. puteti declara la rolul fiscal numai cota dvs, bineinteles, pe baza certificatului de mostenitor.
3. fratele nu poate invoca faptul ca nu va intereseaza mostenirea, din moment ce ati acceptat mostenirea tatalui, ati devenit proprietar dvs pe cota respectiva.
4. in caz de partaj (iesire din indiviziune) voluntar, primiti ceea ce hotarati de comun acord cu ceilalti mostenitori, in caz de partaj judiciar ramane la aprecierea judecatorului. pentru acces puteti beneficia de o servitute de trecere in cazul in care nu primiti in lot si teren.
5. da, daca mama dvs are uzufruct, ea deja are dreptul de a locui acolo. daca va retineti si dvs uzufructul veti avea si dvs dreptul de a locui in imobil.
6. el deja s-a obligat sa ii asigure mamei toate cele necesare unui trai decent prin clauza de intretinere cuprinsa in contractul prin care mama dvs i-a vandut cota.
7. tocmai prin clauza de intretinere, daca respectivul copil cumparator nu isi ingrijeste parintele intretinut in mod corespunzator, parintele poate revoca vanzarea tocmai din acest motiv.
8, iesirea din indiviziune nu are nici o legatura cu rezerva dvs.

va amintesc din nou, ca daca fratele dvs nu o intretine pe mama dvs in mod corespunzator, contractul de v-c poate fi revocat.
V-as ruga sa precizati legea care se refera la iesirea din indiviziune si daca este o regula ca la iesirea din indiviziune sa fie respectate unde se poate fizic cotele si din cladiri si din teren sau i se poate atribui unui doar echivalent in teren si celuilalt cladirile. Multumesc.
art 676 Cod Civil:
Art. 676

Regulile privitoare la modul de împărţire

(1) Partajul bunurilor comune se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar.

(2) Dacă bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:

a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;

b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele marian_badea marian_badea Buna ziua, Mama si sora ei decedate, detin un titlu de proprietate comun pt. 1.86 Ha teren arabil si 5000 mp padure. Ceilalati mostenitori din partea sorei ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)