avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza in contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza in contractul de munca

Buna ziua,
Printr-un act aditional la contractul de munca angajatorul meu vrea sa aplice urmatoarea clauza:

Salariatul se angajeaza ca, fara acordul scris al angajatorului, sa nu presteze / organizeze / desfasoare, personal sau prin interpusi, niciun fel de activitate concurentiala (raportat la cel putin unul dintre obiectele de activitate autorizate ale societatii) pe intreaga perioada cat detine calitatea de angajat al acestei societati sub sanctiunea desfacerii contractului de munca si a recunoasterii unei daune, prestabilite in cuantum de 15.000 Eur pe care se obliga sa o suporte direct si neconditionat.

Eu am zis ca ar trebui sa fie aplicat conform codului muncii titlul 2 aliniatul 21,
adica sa se precizeze clar toate datele contractului.

Raspunsul venit de la jurista a fost:

Textul de lege invocat de dansul este foarte corect dar, chiar daca voi interziceti colaborarea cu alte firme si chiar daca faceti vorbire despre neconcurenta, textul /articolul nu este aplicabil pentru motivul ca voi nu ii interziceti sa lucreze la o firma concurenta dupa incetarea contractului de munca cu voi. Clauza de neconcurenta si textul la care se refera el se aplica numai in situatia in care interziceti angajatului, dupa incetarea raporturilor de munca cu voi, sa isi exercite profesia.
In cazul de fata voi ii dati de fapt un „spor de loialitate/fidelitate” care sa il stimuleze si conditioneze pe el sa nu colaboreze sub nicio forma, nici personal nici prin interpusi, cu firme potential concurente, prin asta intelegand ca acele firme sa aiba autorizat cel putin unul dintre codurile CAEN pe care le aveti voi autorizate. Cu alte cuvinte cat timp este angajatul vostru nu colaboreaza cu fime care fac integral sau partial ceea ce face angajatorul lui.
Asta insa nu inseamna ca daca pleaca legal de la voi nu se va putea angaja la o firma concurenta.

Credeti ca este o clauza de neconcurenta si ar trebui sa se aplice articolul 21 sau o clauza de fidelizare cum spune jurista firmei?
Mie nu mi se pare ok ca eu ca angajat sa am doar obligatii (inclusiv in timpul meu liber) si firma angajatoare sa aiba doar beneficii de pe urma acestei clauze.

Cel mai recent răspuns: FIF2002 , utilizator 21:19, 9 Februarie 2012
clauza de neconcurenta cf CM e valabila dupa incetarea CIM. interpretarea e corecta.
@ FIF 2002
cea ce s-a stipulat in actul aditional nu seamana nici cu o clauza de neconcurenta in adevaratul ei sens si nici cu o clauza de fidelitate ...
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract + act aditional 2shots 2shots Buna ziua As dori va rog sa-mi spuneti daca prin incheierea contractului de munca prin acordul ambelor parti se anuleaza si toate actele aditionale la ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta nicoga nicoga As dori sa stiu daca pot prevedea in CIM si clauza de neconcurenta pe parcursul contractului individual de munca, nu dupa expirarea lui. Si in acest caz ... (vezi toată discuția)
Abuz angajator angelll80 angelll80 Buna ziua, Este normal ca un angajator sa ma oblige sa imi streg conturile de pe site-urile de recrutare ? ( amenintandu-ma ca in caz contrar ma da afara ) (vezi toată discuția)