Buna ziua .
Sotul meu are permisul de conducere suspendat de cca 2 ani , cand lucra ca taximetrist . Pentru ca nici pana acum mu s-a solutionat dosarul , el nu s-a mai dus sa se intereseze de permis , mai ales ca noi nu avem masina . Acum doua luni , venind din afara orasului cu o prietena de familie , copilul acesteia era foarte agitat si ea l-a rugat pe sotul meu sa conduca pana in oras restul drumului - cca 60Km . Ghinionul a facut sa fim opriti de politie , i s-a facut dosar penal... Acum am primit o citatie pentru luna martie , la Judecatoria Racari, sotul meu fiind inculpat . Noi suntem oameni simpli , fara posibilitatea de a angaja un avocat , veniturile noastre lunare - avem si doi copii - fiind de 1400 lei . Va rugam sa ne indrumati , daca se poate , cum sa facem sa beneficieze de un avocat din oficiu , ce conditii trebuie indeplinite si unde sa ne adresam . Va multumim .
Pedeapsa pentru infracţiunea despre care vorbim - art. 86 alin. 2 din OUG 195/2002 este închisoarea de la 6 luni la 3 ani:
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i -a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Pentru a fi obligatorie asistarea de către avocat, este nevoie ca pedeapsa sa fie de 5 ani sau mai mare.
Vă sfătuiesc să faceţi tot posibilul şi să vă angajaţi un avocat specializat în drept penal.
Aceasta, pentru că, din câte spuneţi, s-ar putea să vorbim despre două infracţiuni (presupun că fapta de acum 2 ani, pentru care are permisul suspendat, a fost tot de natură penală).
Este totusi posibil sa ii dea avocat din oficiu deoarece instanta are acest drept.
Sa adreseze prin posta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire o cerere prin care sa precizeze ca este o persoana emotiva si ca nu se poate apara singur.
Eu sunt de parere ca va primi avocat din oficiu.
Daca nu va primi avocat din oficiu va primi in schimb o pedeapsa cu suspendare...