buna ziua,
lucrez la o firma de constructii .datorita situatiei finaciare ,nu prea bune, in decembrie 2011 si ianuarie 2012 ni s-au facut acte aditionale pe 4 ore, cu micsorarea aferenta a salariului. de la 01 feb.2012 am fost pusi sa ne facem cereri de concediu fara plata , fara a specifica durata acestuia !
va rog sa imi raspundeti care este nr.. maxim de zile de concediu fara plata pe care il putem efectua intr-un an, conform noului cod al muncii si care este urmatorul pas, din partea angajatorului in cazul in care nu vrea sa redreseze firma ci sa o inchida, fara insa a trimite in somaj peronalul( ci recurgand la fel de fel de metode pentru a ne face sa plecam fara nici un drept ) dupa 22 de ani vechime si ani buni de cotizatii la cas si somaj mi se pare umilinta si bataie de joc.
in astepatrea unui raspuns , va multumesc !
Art.153 (2) Cmun. : .Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Asadar, durata maxima de acordare a CFP trebuie sa fie prevazuta in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi, durata CFP-ului se poate negocia direct cu angajatorul.
care ar putea fi urmatorul pas, din partea angajatorului in cazul in care nu vrea sa redreseze firma ci sa o inchida, fara insa a trimite in somaj peronalul ??
O posibilitate ar fi exercitarea unor presiuni asupra salariatilor pentru a-i determina sa-si dea demisia ...
O alta posibilitate ar fi inchiderea societatii , urmata de incetarea raportului de munca la toti salariatii, fapt ce denota si posibilitatea acestora de a beneficia de soma.
O alta posibilitate ar fi sa dispara angajatorul fara a rezolva situatia salariatilor ... in acest caz, este o situatie iesita din comun a carei rezolvare urmeaza o procedura mai complexa.