avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu firma care imi datoreaza ultimul salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu firma care imi datoreaza ultimul salariu

Buna ziua,
O firma care are sa imi datoreze ultimul salariu de aproape 2 ani de zile (am scris despre aceasta problema si saptamana trecuta) vrea sa ma dea in judecata. Acum urmeaza sa va spun si din ce motiv. In cursul lunii noiembrie am primit citatie de la politie pentru ca mi s-a deschis un dosar prin care eu am sa le datorez lor (firmei in cauza) o anumita suma de bani. In perioada in care eram in preaviz nu mi s-a facut nici un inventar in conditiile in care eu eram sefa de depozit. Politia mi-a inchis dosarul (NUP) pentru ca acea firma nu avea nici o dovada in acest sens. Acum 2 zile am sunat la firma sa-i intreb daca mi se va da ultimul salar insa mi s-a spus ca ma vor da in judecata din acelasi motiv pentru care am avut dosar la politie si implicit mi s-a inchis. Spuneti-mi va rog care este parerea dumneavoastra vis-a-vis de aceasta problema.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 22 Iunie 2012
Problema este simpla, chiar daca naste o intrebare retorica ,si anume : ati sesizat ITM si/sau ati dat in judecata pe fostul angajator pentru neplata salariului? ...

Angajararea raspunderii patrimoniale a dvs se poate face in termen de maxim 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Nu am sesizat ITM-ul pentru ca am vrut sa rezolv aceasta problema pe cale amiabila. Nu i-am dat nici in judecata dupa cate v-ati dat seama. Am inteles ceea ce mi-ati scris (in mare insa), civil poate sa ma dea in judecata. Dar fara dovezi? Nu mai inteleg. Daca nu au dovedit politiei ca sunt vinovata- poate sa faca acest lucru dandu-ma in judecata? Ma scuzati ca va tot stresez dar nu prea inteleg.
Da, va pot actiona in instanta civila ... insa vor trebui sa dovedeasca ca le-ati cauzat un prejudiciu ... pot depune un raport de expertiza contabila prin care se stabileste valoarea prejudiciului cauzat de dvs pe perioada lucrata.

In dosarul penal, politia a cercetat daca sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni de care v-ati fi facut vinovata dvs potrivit plangerii penale formulate de catre angajator ...
Eu cand am plecat am lasat banii din incasari noului sef de depozit care a venit dupa mine (fara nici un act insa). Acesta a avut dosar din acelasi motiv ca si mine (pentru o suma enorm de mare- i s-a inchis si lui dosarul= "NUP"). El poate de ex. sa spuna ca nu i-am lasat banii- si asa voi avea eu de suferit.
Da, poate sa sustina ca la plecarea dvs nu i-ati lasat niciun ban ...

Alte discuții în legătură

Notificare de plată - salariat oanaportar oanaportar Buna ziua ! Vă rog să mă ajutaţi cu câteva sfaturi. - Ce este o Notificare de plată ? - Când se poate trimite o Notificare de plată unui ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca sorana_g sorana_g buna ziua, cum sa procedez daca un angajat al societatii a luat 2.200 lei avans spre decontare pentru materiale si a disparut cu banii. Sa-l dau in judecata, ... (vezi toată discuția)
Cum se poate recupera o suma de la un fost angajat? cristina69 cristina69 Buna ziua. Am urmatoarea speta:Un fost angajat al societatii datoreaza unitatii o suma de bani (reprezentand ... (vezi toată discuția)