avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda asigurare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda asigurare

buna ziua.am si eu nevoie de ajutor pentru o problema.tatal meu este sofer pe taxi, la patron, iar in data de 24 iunie 2008 a primit o amenda pentru ca ii expirase asigurarea cu 13 zile mai devreme si ca masina scotea noxe peste limita admisa,procesul verbal a fost intocmit pe numele lui cu toate ca a sunat la firma si patronul a zis ca firma va raspunde de amenda,asadar tatal meu nu a primit niciun proces verbal spunand ca va fi trimis la firma.ieri a venit cineva de la taxe si impozite sa-l instiinteze pe tatal meu ca are o amenda neplatita in valoare de 2000lei.azi a fost la fisc sa vada despre ce e vorba si i s-a dat o copie dupa procesul verbal si era acea amenda din 24 iunie 2008.va rog spuneti-mi ce trebuie facut pentru ca nu mi se pare corect sa plateasca tatal meu pentru ca firma nu a asigurat masina si nu a verificat-o sa vada daca emite noxe peste limita.multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 07:48, 6 Noiembrie 2008
Care este temeiul legal in baza caruia a fost sanctionat?
De asemenea mai apare o neregularitate....ati scris ca poate achita 500 lei in 48 de ore, asta ar insemna jumatate din amenda aplicata (deci aceasta ar trebui sa fie de 1000 lei). Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat...siacesta, in baza procesullui verbal va poate sfatui ce sa faceti.
Numai societatea care e trecuta pe certificatul de inmatriculare/cartea de identitate a vehiculului e obligata sa achite asigurarea obligatorie pentru pagube produse tertilor. Cat priveste revizia tehnica, aici putem discuta , cel mult de obligatiile celui care avea in posesia masina firmei.Dar, detinatorul vehiculului are obligatia de a incheia acel tip de asigurare, potrivit legii 136/1995 si e firesc sa fie asa: daca, intr-o buna zi, doresc sa imi ajut vecinul, il duc la spital cu masina lui si politia descopera ca nu exista asigurare pentru acel vehicul, e logic sa achit eu amenda??

Asadar, trebuie sa atacati acel proces-verbal, daca mai sunteti in termen: sa aratati ca e lovit de nulitate absoluta, intrucat nu tatal dvs. e detinatorul masinii, el avand doar calitatea de posesor/cond. auto al acestuia; sa verificati alte elemente care nu sunt inserate potrivit legii, daca mai e cazul.
Daca nu se mai poate ataca procesul-verbal de contraventie, ii ramine tatalui dvs. posibilitatea de a se indrepta cu o actiune impotriva societatii, prn care se poate cere fie restituirea sumei , daca tata a platit-o, fie obligarea societatii la plata, motivand cele de mai sus. Desigur societatea poate sa achite direct amenda si totul sa se rezolve mult mai simplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru masina imprumutata AndreiU AndreiU Buna ziua. Doresc sa va intreb si eu ce cale ar trebui sa urmez in acest caz: In seara zilei de sambata, 7 martie, am primit (imprumut) de la ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala pentru neprezentare la politie! otika otika Contraventie pentru neprezentare la politie! Buna Ziua! Doresc sa ma informez ce se intampla in acea situatie cand sunt invitat la politie pentru paracare ... (vezi toată discuția)
Anvelope uzate + noxe peste limita admisa antonyc antonyc Buna ziua. Ieri am fost oprit de politie impreuna cu cei de la RAR pentru o verificare de rutina ,dupa verificari am fost amendat pentru ca masina are 2 ... (vezi toată discuția)