avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Competenta teritoriala urmarire penala.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Competenta teritoriala urmarire penala.

Cercetat pentru evaziune fiscala. Infractiunea s-a produs pe raza judetului Alba, domiciliul este tot in judetul Alba. Reclamatia a fost facuta in Bucuresti. IGPR-ul a instrumentat dosarul si l-a trimis Parcheului de pe langa Tribunalul Bucuresti, unde este in lucru acum.

Intrebarea este daca Parchetul Bucuresti are competenta in acest caz. Nu trebuia trimis dosarul parchetului Alba?
Cel mai recent răspuns: HoreaD , utilizator 14:27, 11 Februarie 2012
Depinde, inculpatul are vreo calitate anume? Este persoana juridca, isi are sediul principal in Bucuresti?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Art. 30 alin. 3 Cod procedura penala:
"Când urmărirea penală se efectuează de către Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie sau de către parchetele de pe lângă curţile de apel ori de pe lângă tribunale sau de către un organ de cercetare central ori judeţean, procurorul, prin rechizitoriu, stabileşte căreia dintre instanţele prevăzute în alin. 1 îi revine competenţa de a judeca, ţinând seama ca, în raport cu împrejurările cauzei, să fie asigurată buna desfăşurare a procesului penal."

E rezolvata dilema?
Cred ca intrebarea user-ului se refera la competenta organelor de urmarire penala , daca parchetul sesizat este competent si de ce ar fi acest parchet competent.Daca acest parchet era competent sa efectueze actele de urmarire penala, desigur ca va sesiza instanta competenta....
legally_aid a scris:

Depinde, inculpatul are vreo calitate anume? Este persoana juridca, isi are sediul principal in Bucuresti?

Inculpatul nu are o calitate anume., este persoana fizica, nu este vorba de firma.
vasilevatamanescu a scris:

Art. 30 alin. 3 Cod procedura penala:
"Când urmărirea penală se efectuează de către Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie sau de către parchetele de pe lângă curţile de apel ori de pe lângă tribunale sau de către un organ de cercetare central ori judeţean, procurorul, prin rechizitoriu, stabileşte căreia dintre instanţele prevăzute în alin. 1 îi revine competenţa de a judeca, ţinând seama ca, în raport cu împrejurările cauzei, să fie asigurată buna desfăşurare a procesului penal."

E rezolvata dilema?

E aiurea. Procurorul zice ca si procesul se va desfasura tot la Bucuresti. Mi se pare aiurea pentru ca urmarirea penala se putea face foarte bine local, avand si noi parchete la tribunal si curte de apel.

Mai mult..de ce sa fie procesul la Buc? Din moment ce infractiunea si domiciliul inculpatului este in Alba?

Alte discuții în legătură

Disjungerea cu trimiterea partii vatamate spre cercetare florindbro florindbro Este legala actiunea procurorului de finalizare a dosarului penal prin emiterea unei ordonante in care se scoate de sub urmarire penala inculpatul pentru 215 ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva ordonantei procurorului Eugen Enescu Eugen Enescu Buna ziua, ajutati-ma va rog. Lucrez in administratie publica locala, din oficiu vorba vine ipj a intocmit dosar penal pe numele meu si a colegilor mei care ... (vezi toată discuția)
Politia judiciara Dani 77 Dani 77 Fac parte din politia judiciara si am calitatea de parte vatamata intr-un dosar, unde se cerceteaza fapte de furt. Este normal ca in acest dosar sa faca ... (vezi toată discuția)