avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine raspunde pentru minus in gestiune?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine raspunde pentru minus in gestiune?

Problema mea este urmatoarea din luna 09 2011 lucrez la o societate ca si gestionar dar am fost angajata cu forme legale doar din luna ianuarie a acestui an in momentul angajarii nu mi s-a facut inventar cazul in care exista un minus in gestiune mie mi se poate imputa ceva
Cel mai recent răspuns: jade_0923 , utilizator 06:16, 13 Februarie 2012
Nu cred ca sunteti in masura a ne da lectii de control financiar de gestiune ...si nu sunteti singura persoana care poate cunoaste legislatia financiar-contabila.
:closedtopic:
Buna dimineata,

Mi-ar placea sa lasam jignirile (chiar ascunse) in alta parte. Acelasi lucru as putea sa-l afirm si eu despre dvs, ca un consilier juridic, specialist pe HR , nu are ptr ce sa dea sfaturi acolo unde situatia il depaseste. Mai jos, va voi reda o mica parte din ceea ce inseamna control financiar propriu, in speta controlul financiar de gestiune.

Controlul financiar de gestiune, ca forma a controlului financiar propriu, este control financiar ulterior care urmareste respectarea dispozitiilor legale cu privire la gestionarea si gospodarirea mijloacelor materiale si banesti pe baza documentelor inregistrate in evidenta tehnico-operativa si in contabilitate.

Controlul financiar de gestiune are ca obiectiv principal, care se detaliaza in functie de specificul activitatii, respectarea normelor legale, cu privire la:

· existenta, integritatea, pastrarea si paza bunurilor si valorilor de orice fel si detinute sub orice titlu;

· utilizarea valorilor materiale, declasarea si casarea de bunuri;

· efectuarea, in numerar sau prin cont, a incasarilor si platilor, in lei si valuta, de orice natura, inclusiv a salariilor si a retinerilor din acestea si a altor obligatii fata de salariati;

· intocmirea si circulatia documentelor primare si de evidenta tehnic-operativa si contabila.

Controlul financiar de gestiune se exercita cel putin o data pe an. In cazul unitatilor si gestiunilor materiale reduse ca volum, conducatorii unitatilor pot aproba ca acestea sa fie controlate la o perioada mai mare de un an, dar nu mai tarziu de o data la doi ani. Controlul se efectueaza in totalitate sau prin sondaj in raport de volumul, valoarea si natura bunurilor, tentatiile si posibilitatile de sustrageri, conditiile de pastrare si gestionare, precum si de frecventa abaterilor constatate anterior, cuprinzandu-se un numar reprezen-tativ de repere si documente care sa permita tragerea unor concluzii temei-nice asupra respectarii actelor normative din domeniul financiar, contabil si gestionar. In cazul constatarii de pagube, controlul se extinde asupra intregii perioade in care, legal, pot fi luate masuri de recuperare a acestora si de tragere la raspundere a persoanelor vinovate.

In cazul controlului prin inventariere a unor gestiuni la procesele verbale de control se anexeaza declaratiile gestionarilor, listele de inventariere sau situatia plusurilor si a lipsurilor constatate si explicatiile gestionarilor asupra concluziilor acestora.

Mai mult, nu are rost. Daca e necesar, voi reveni ccu extras din Ordinul 2861/2009 privind normele de organizare si efectuare a inventarierii patrimoniului, in speta noastra predarea-primirea gestiunii.

O zi mirifica!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventar Miliana Miliana Sunt proaspat angajata pe un post de operator facturare -gestionar la un mic depozit de birotica si papetarie. Spuneti-mi, va rog, daca preluarea gestiunii, ... (vezi toată discuția)
Inventar institutie Ramona24 Ramona24 Buna ziua. Cum procedam la inventarul patrimoniului unei institutii in situatia in care in contabilitate apare un numar de bucati de produse, iar faptic sunt ... (vezi toată discuția)
Predare gestiune roxilex roxilex Pana in data de 01.07.2014 am fost administrator cu jumatate de norma la o Gradinita. In urma unei decizii a direcțiunii am fost trecuta pe alt post dar nici ... (vezi toată discuția)