Plângerea prealabilă este o cerere prevăzuta de lege ca o condiţie de punere în mişcare a acţiunii penale în cazul unor infracţiuni, formulată de persoana vătămata.
Este un mijloc de sesizare a organelor de urmarire penala pt anumite infractiuni cu un pericol social mai redus. Este plangerea pe care o face victima, personal, in termen de doua luni de la cunoasterea faptuitorului.
Actiunea penala nu se poate pune in miscare in lipsa acestei plangeri, mai exact organele de urmarire penala nu pot face nimic, totul depinzand de vointa victimei.
Exemplu de infractiuni: amenintare, abuz de incredere, violare de domiciliu, distrugere etc.
Este un mod de sesizare a organelor de cecetare penala pt acele infractiuni care nu sunt urmarite din oficiu. Este o conditie fara de care organele judiciare nu pot incepe urmarirea penala pt unele infractiuni.
am comis o infractiune art.215 alin.1-inselaciune- sa inteleg ca daca victima depune plangere dupa 3 luni de la cunoasterea faptuitorului atunci nu se incepe urmarirea penala?
Pt infractiunea de inselaciune nu este necesara plangerea prealabila ci plangerea penala simpla sau orice sesizare a organelor de urmarire, incluzand si autosesizarea. Pt aceste sesizari nu exista termen, se poate face si dupa 5 ani.