avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata in bani a concediului de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata in bani a concediului de odihna neefectuat

buna ziua!
Lucrez intr-o institutie publica iar in anul 2011 nu am efectuat concediul de odihna, intrebarea este daca pot sa solicit sa-mi fie platit acest drept,Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 22 Iunie 2012
Am stat si m-am gandit, asa m-am inteles eu cu patronul.Mi-a dat banii in mana si a trecut in acte concediu efectuat.De aia tineam eu minte ca se plateste concediul.In rest doar la intreruperea contractului cum ati precizat dumneavoastra.
Asta este altceva .. in actele societatii dvs figurati ca ati fost in CO, chiar daca ati fost la munca ....:)
Redeschid acest subiect pentru urmatoarea situatie :
- La sfarsitul lui August 2011 ( 30 August 2011 ) m-am angajat la o societate pe actiuni , unde lucrez si in prezent
Am incercat/intrebat seful ierarhic la sfarsitul anului 2011 daca mi-se poate plati banii pe c.o cuvenit pe cele 4 luni din 2011 , primind raspuns ca nu se poate
Acum cand se apropie cele 11 luni dupa care pot efectua c.o ( fiind considerat ca nou angajat si numai dupa 11 luni pot efectua c.o ) am facut o cerere in care sa figurez ca as lucra normal in continuare , insa fiind practic in c.o pe 2012 ( deci salariul sa imi mearga in continuare normal )
Insa cand am intrebat despre banii cuveniti pe c.o din 2011 aferent celor 4 luni ( ca zile mi-se dau in continuare cumulate cu zilele de c.o pe 2012 , in total 36 zile - 27/2012 + 9/2011 ) mi-sa raspuns ca se vor baga si acestia in salariu
Acum as dori sa stiu daca eu doresc ca banii cuveniti pe cele 9 zile din c.o din 2011 i-as putea lua separat ca o lichidare ( la aceasta firma existand avans si lichidare ) , iar pe cei pentru c.o din anul in curs sa mearga in continuare cum am scris mai sus
Cum se calculeaza in prezent banii cuveniti pentru un c.o si daca acesti banii sant impozitati precum un salariu sau doar anumite impozite si care sant acestea
Multumesc anticipat de raspunsuri
Compensarea in bani a CO neefectuat nu se poate face decat in situatia incetarii raportului de munca ..

Astfel , CO 2011 se poate lua pana la sfarsitul anului 2012 , conform dispoztiilor art.146 alin.3 C.mun. , si anume: Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Art. 150 C.mun. reglementeaza cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu , astfel:
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Nu se poate face cerere sa figurati in CO si sa veniti la munca in continuare .... cel mult puteti sa nu solicitati indemnizatia aferenta CO, situatie in care veti lua salariul ca si cum at fi fost la serviciu.

Indemnizatia CO este supusa tuturor contributiilor datorate bugetului de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea drepturilor unui salariat in urma unei hotarari judecatoresti anicosma anicosma Unui salariat i se desface contractul individual de munca in luna decembrie 2010. In urma unor procese judecatoresti dupa 1 an-in decembrie 2011 salariatul ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de odihna neefectuat barnar46 barnar46 Sunt incadrat in munca in septembrie 1968. In noiembrie 2008 doresc sa ies la pensie. Nu am beneficiat de concediu in anul in curs. Cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Plata concediu neefectuat ContSters22096 ContSters22096 stie cineva daca exista limite in privinta platii concediului neefectuat si care sunt acestea? de exemplu, daca am zile de CO neefectuat din 2011 iar acum ... (vezi toată discuția)