avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... accident rutier-cheltuieli spitalizare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

accident rutier-cheltuieli spitalizare

In urma unui accident rutier,judecatoria cere spitalului in care a fost internata victima sa calculeze penalitati de intarziere la cheltuielile ocazionate de spitalizarea acesteia,incepand cu ziua externarii (acum 2 ani).Sentinta n-a fost pronuntata inca,soferul vinovat de accident e de acord cu plata spitalizarii catre unitatea sanitara,dar de ce trebuie sa plateasca penalizari de intarziere ?Acestea n-ar trebui calculate (eventual )de la data pronuntarii sentintei pana la plata lor efectiva?Nu exista un temei legal care sa prevada un termen de n zile in care cheltuielile trebuie platite si abia dupa depasirea acestuia sa se calculeze penalizari de intarziere?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:43, 6 Noiembrie 2008
Desigur ca pare nefireasca obligarea inculpatului la plata penalitatilor, iar solicitarea calcului acestora din ziua externarii reprezinta un exces de zel al instantei. Unitatea sanitara trebuia sa se constituie parte civila cu suma aferenta cheltuielilor de spitalizare, intrucit penalitatile nu pot fi puse insarcina inculpatului decit din momentul condamnarii sale cind va fi oblugat si la despagubiri civile.
Si eu am aceeasi parere ca Top Dan.
Care este izvorul juridic al penalitatilor de intarziere in acest caz ?
Personal, nu am avut niciun caz in care spitalul sa ceara penalitati de intarziere.Se cer numai cheltuielile la care are dreptul.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Penalitati nu. Poate dobanda legala? De asta am mai auzit.
Multumesc tuturor.Si mie mi s-a parut un exces de zel al instantei.Dupa pronuntarea sentintei,daca vinovatul intarzie mult la plata chelt. de spitalizare,(nu stiu daca este un termen precizat in vreun act normativ)spitalul poate aplica penalizari de intarziere,dar calculate de la data pronuntarii sentintei.
Pai tocai asta e problema.Daca nu exista niciun act normativ cum se pot aplica penalitati de interziere ?
Asa aiurea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de spitalizare liviu l liviu l Am fost victima intr-un accident de circulatie in urma caruia mi-am pierdut un organ. Ancheta penala se afla in curs de desfasurare dar am facut o intelegere ... (vezi toată discuția)
Penalizari la plata spitalizarii. xuser xuser Se percep anumite penalizari daca nu platesti la timp taxa de spitalizare. Intrebarea mea este: de cand curg acele penalizari? de cand ramane definitiva o ... (vezi toată discuția)
Pretentii in instanta cheltuieli de spitalizare dupa 3 ani cyan cyan 1. exista un termen maxim in care spitalul are posibilitatea de a emite pretentii pentru recuperarea cheltuielilor de judecata in baza art. 313 alin. (1) si ... (vezi toată discuția)