avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... autoritatea parinteasca exercitata in comun cum se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

autoritatea parinteasca exercitata in comun cum se poate desfasura?

Buna ziua, sunt o mama care se lupta cu efectele unor decizii judecatoresti. Locuiesc cu fetita mea la 800 km distanta de fostul domiciliu conjugal. Domiciliul minorei a fost stabilit la mine. Sunt in razboi total cu tatal copilului care de aproape un an imi fabrica procese peste procese. Nu se poate obisnui cu ideea ca mi-am refacut viata. Nu exista comunicare de nici un fel, nu se implica absolut de loc in cresterea copilului, din august 2011 pana acum a trimis copilului doar 300 ron, dar ma sicaneaza cu drepturile lui. Cum este posibil sa exercitam in comun crestetrea copilului cand din partea lui nu primesc decat insulte si procese? Care sunt obligatiile lui sau are numai drepturi??? Asta este justitie??? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Milady09 , utilizator 11:49, 13 Februarie 2012
Bun venit in clubul meu si al multor mame de pe acest forum!

Din punctul meu de vedere, stiu ce raspuns v-as da, insa pe acest forum, ca si in instanta se discuta din perspectiva legislatiei si al ''interesului superior al minorului'', pe care nu-l cunosc parintii minorului, ci judecatorii, instantele de judecata, avocatii poate ... in tot cazul, ei il hotarasc, nu cei care sunt alaturi de minor, il cresc, il sprijina, il educa, il CUNOSC!

Deci, ca sa fiu sumara, aceste sicane nu constituie un impediment in ceea priveste exercitarea drepturilor parintesti pe care tatal copilului le are, aceste sicane sunt rodul neintelegerii dintre dumneavoastra, ca adulti si sta in puterea dumneavoastra, ca aceste sicane sa nu mai existe si sa va exercitati impreuna indatoririle parintesti, asa cum prevede legea si mai cu seama, in interesul superior al copilului dumneavoastra. Puteti merge la un mediator in acest sens.

In realitate, sunt alaturi de dumneavoastra si banuiesc care este realitatea, dar asta nu va ajuta la nimic.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
Milady09, utilizator
Multumesc pentru raspuns, dar tot nu sunt lamurita. In sentinte si in lege viata unui copil este foarte simpla si parintii au drepturi asupra lui. Cine stie mai bine ca un parinte care sta langa copil zi de zi ce este mai bine pentru el? Instantele se pot pronunta asupra interesului copilului, fara macar sa il cunoasca? Mai ramane valabila posibilitatea ca un copil la varsta de 10 NI SA DECIDA?
Decide instanta, nu copilul, insa acesta ( copilul) va fi ascultat obligatoriu daca a implinit 10 ani sau daca se considera necesar/ folositor cauzei si la varsta mai mica.

De sicanat, o poate face oricum si daca dvs va exercitati singura autoritatea parinteasca si daca o impartiti cu sotul
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Divortul a fost depus in februarie 2011, eu am cerut incredintarea copilului ca si mama, iar instanta s-a pronuntat si a decis in decembrie 2011 altceva decat am cerut, adica exercitaea in comun a autoritatii parintesti. Nu este cazul sa spunem ca a dat mai mult decat i s-a cerut? Nici tatal nu a cerut exercitarea in comun a autoritatii parintesti? Ma intreb si eu, stiind ca legea nu se aplica retroactiv. Multumesc.
Ba da, legea se aplica si retroactiv in cazul asta.

Ceea ce mi-ar placea mie sa inteleg este cum de o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocalbila se poate schimba si in cazul in care conditiile care au dus la acea hotarare NU s-au modificat.

In decembrie 2011, se intrase deja pe noul cod civil, dupa care in ORICE proces de divort cu minori, se acorda exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, ca regula generala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt tata vreau sa divortez am și un copil minor as vrea sa știu ce șanse am pentru cistigarea custodiei? St3l1 St3l1 Căsnicia nu mai merge de mult timp ea este neglijenta și cu copilul noroc cu mama mea ca o supraveghează (vezi toată discuția)
Incredintare minor luminita1982 luminita1982 cine ma poate ajuta cu un av care sa nu aiba onorariul prea mare pt un proces incredintare minor. tatal este arestat pt viol cu o minora fetita sta cu mine dar ... (vezi toată discuția)
La 14 ani-autoritate parinteasca crisjila crisjila Buna ziua, Locuiesc in Franta impreuna cu sotia,ea are 2 copii,impreuna Avem un bb de o luna si eu mai am un baiat care face 14 ani in mai. Nu am fost ... (vezi toată discuția)