avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Este obligatoriu sa ies la pensie sau mai pot lucra o ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Este obligatoriu sa ies la pensie sau mai pot lucra o perioada dupa ce implinesc varsta de pensionare?

Bună ziua,
Întrebarea mea este următoarea;
daca la împlinirea vârstei de pensionare poți renunța la pensie, solicitând rămânerea în câmpul muncii, cel puțin 1-2 ani, sau cum se poate proceda ptr.a renunța la pensie în momentul în care ai împlinit vârsta de pensionare?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:59, 17 Februarie 2012
La data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare , c.i.m. inceteaza de drept ... aceasta incetare a raportului de munca opereaza ope legis , chiar daca dvs doriti sa ramaneti angajat in continuare.

Daca veti beneficia de pensie pentru limita de varsta , atunci veti putea cumula pensia cu salariul in sectorul privat indiferent de cuantumul pensiei .. pentru sectorul bugetar trebuie ca pensia neta incasata sa nu depaseasca valoarea salariului mediu brut pe economie (2117 lei pentru 2012).
Multumesc pentru raspunsuri ! O seara placuta !
Pensia este un drept, nu o obligatie. Daca puteti sa lucrati, puteti sa solicitati acordarea pensiei si la varsta de 90 de ani. Statul roman se bucura, va dati seama! :)

Daca angajatorul doreste, va poate incheia un nou contract de munca dupa data indeplinirii conditiilor privind acordarea pensiei pentru limita de varsta. Insa ideal este sa cumulati pensia cu orice alte venituri, asa cum v-a spus freeelis, intrucat legea permite acest cumul care este unul avantajos pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariu gabinemo gabinemo Va rog sa-mi spuneti daca am o pensie neta de 1100 lei(stabilita si suspendata, pensie anticipata), sunt bugetar si realizez venituri nete de 2500 lei, pot la ... (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. in cazul pensionarii pentru limita de varsta MariaRamona MariaRamona Cum se procedeaza in situatia in care nu am anuntat angajatorul de depunerea dosarului de pensionare, iar aceasta a primit instiintare de incetare a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt directorul unei institutii de stat. contabila ... Ildiko Kopacz Ildiko Kopacz Buna ziua. Sunt directorul unei institutii de stat. Contabila sefa a institutiei primeste de 1 an pensie pentru limita de varsta (ce a tinut in secret , nu ... (vezi toată discuția)