avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit pe transferul de propietate imobiliara
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit pe transferul de propietate imobiliara

Buna seara tuturor! O sa trec direct la subiect. O cunostinta se confrunta cu urmatoarea situatie:
A participat la o licitatie publica organizata de un executor judecatoresc in cadrul unui dosar de executare si a adjudecat un imobil (garaj) care apartinuse debitorului urmarit. Adjudecarea s-a facut contra sumei de 30.000 lei.
A obtinut un act de ajudecare care, conform legii, este titlu de proprietate pentru adjudecatar.
Imobilul respectiv nu avea carte funciara. Cand a vrut sa-si intabuleze dreptul de proprietate i s-a cerut initial urmatoarele inscrisuri;
- actul de adjudecare- copie legalizata
- schita imobilului executata de o persoana autorizata
- copie de pe actul de identitate
- certificat de atestare fiscala emis de Serviciul Taze si Impozite din cadrul Primariei
-o taxa in valoare de 0.15% din valoarea de impozitare platibila la careria OCPI.
Dupa ce a procurat toate actele de mai sus si a platit acea taxa, cand sa depuna dosarul i s-a mai cerut sa faca si dovada achitarii impozitului pe transferul de proprietate adica 2% din valoarea de adjudecare, respectiv 600 lei.
I s-a atras atentia ca daca nu face aceasta dovada, cererea de intabulare ii va fi respinsa.
Cautand in legislatie am gasit reglementat acest impozit la art.77 indice 1 C.fisc. care prevede ca acest impozit este datorat de vanzator, donator, etc (adica de cel din a carui patrimoniu iese bunul imobil) si este calculat, retinut si virat la DGFP de notar la momentul autentificarii actului de instrainare.
Luand legatura cu executorul judecatoresc care organizase vanzarea silita, acesta i-a comunicat ca nu s-a retinut de la debitorul urmarit un astfel de impozit intrucat legea nu instituie o astfel de obligatie in sarcina executorilor judecatoresti.
In aceste conditii, nu stiu ce s-o sfatuiesc: sa achite ea acest impozit (fiind practic singura interesata) ]n conditiile in care nu mai exista posibilitatea sa se indrepte impotriva persoanei care ar fi trebuit sa achite impozitul (fostul proprietar a parasit intre timp tara); sau sa astepte sa-i fie respinsa cererea de intabulare, sa faca cerere de examinare si in final sa dea in judecata OCPI?
Dvs. ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:39, 14 Februarie 2012
Parerea mea este urmatoarea : daca s-a obtinut acel garaj prin licitatie la un executor , trebuiau verificate actele din dosarul executional in prealabil.
Garajul nu era trecut in cartea funciara la momentul adjudecarii. In aceste conditii nu s-ar datora impozit pe transferul de proprietatea imobiliara.
Impozitul in cazul transferului dreptului de proprietatea imobiliara in urma unei licitatii imobiliare prin executare silita se retine si se vireaza insa de executor.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
ContSters140930, utilizator
ne-am confruntat si noi cu aceasta problema in cazul cumpararii de terenuri extravilane. Vanzatorii nu -si mai achitau impozitul pe transferul proprietatii iar societatea cumparatoare nu avea cum sa-si intabuleze dreptul de proprietate, astfel ca a achitat cumparatoarea si acest impozit in numele vanzatorului. Aceasta a fost o solutie rapida si sigura. Cu cealalta nu stiu ce sa zic, proces, durata iar finalitate nu se stie....
Depinde cum i se pare doamnei mai ieftin, mai rapid si mai comod. Daca i se pare nedrept ( ca asa si e) si scump sa plateasca 600 lei, procedati cum ati zis.. cerere de reexaminare si apoi actiune in instanta.
[ link extern ]
Eu propun ca acel impozit sa fie platit de cumparator pentru a rezolva imediat problema cu OCPI. Apoi pe baza tuturor documentelor, inclusiv dovada platii acestui impozit, sa actioneze in instanta impotriva executorului judecatoresc. Acesta trebuia sa retina impozitul si sa-l vireze la stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil adjudecat! cine plateste impozitul pe transfer de proprietate? ElisaB ElisaB Am achizitionat un imobil prin licitatie imobiliara! Ma confrunt cu urmatoarea problema: la intabularea actului de proprietate pe numele meu mi se cere dovada ... (vezi toată discuția)
Plangere ocpi - refuz intabulare elenaeu1 elenaeu1 Cu ce valoare se timbreaza o plangere impotriva OCPI de refuz a intabularii unui act de adjudecare ? (vezi toată discuția)
Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine plateste taxa? ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Am cumparat acum cateva luni un apartament la o licitatie organizata de ANAF. Nu il pot intabula la OCPI pentru ca zic ei:[b] eu, cumparatorul ... (vezi toată discuția)