avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restantieri la judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restantieri la judecata

Buna ziua. Am o intrebare, in ce conditii un restantier poate ajunge in tribunal? am o cunostinta care are o datorie la intretinere de 3000 ron si i s-a inaintat dosarul in tribunal, in conditiile in care in bloc mai sunt persoane restantiere cu sume ce depasesc 7000-8000 ron. cum poate sa atace decizia asociatiei de proprietari? este legal sa o dea doar pe ea in judecata?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:33, 14 Februarie 2012
Conditiile sunt prevazute de Legea 230/2007

Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.


Incercati sa vorbiti cu administratia si sa semnati o esalonare de plata, eventual sa va intelegeti cu plata, se ajunge in tribunal deobicei doar daca nu se ajunge la un numitor comun intre oameni :)
Ceilalti cu 7000-8000 ce au facut de nu au fost dati in judecata? Poate au purtat o discutie si si-au luat niste angajamente de plata?
In raport de existenta restantei acumulate la plata cotelor de intretinere,nu are relevanta si nu poate fi invocata drept aparare existenta si altor restantieri
Obligatia fiecarui proprietar este de a achita in termenul stabilit cotele individuale de intretinere pentru a nu ingreuna activitatea asociatiei de proprietari in relatiile cu furnizorii de servicii sau a determina pe acestia sa dispuna masuri extreme de sistare furnizare servicii
Restantierul nu are temei legal sa atace actiunea a sociatiei de proprietari adresata instantei de judecata cu scopul recuperarii debitului acumulat
Ar trebui ca restantierul sa constientizeze ca neplata in termen a cotelor de intretinere ,
permite aplicarea de penalitati ,iar neplata ,mai mult de 90 de zile indreptateste asociatia de proprietari sa solicite instantei dispunerea de hotarare de obligarea la plata a intregului debit,care va contine inclusiv cheltuieli de judecata
Asociatia de proprietari nu este obligata sa actioneze in instanta toti restantierii, decat pe cine doreste.:">
Se poate ca acea persoana sa aiba angajament de plata.
ionitam a scris:
.. in ce conditii un restantier poate ajunge in tribunal?

Asociatia de proprietari introduce cererea de chemare in instanta la Judecatorie si nu la Tribunal. Doar dupa ce Judecatoria emite hotararea, partile pot face recurs si-acesta se judeca la Tribunal.
.. am o cunostinta care are o datorie la intretinere de 3000 ron si i s-a inaintat dosarul in tribunal, in conditiile in care in bloc mai sunt persoane restantiere cu sume ce depasesc 7000-8000 ron.

Daca circulati pe strada cu masina sau ca pieton o sa vedeti ca unii nu respecta legislatia cu privire la circulatie. Dar, politistii nu-i amendeaza pe toti ci doar pe unii. Altora le atrage atentie, le da avertisment... Asa si asociatia de proprietari poate sa-i atentioneze, sa-i avertizeze, sa incheie cu unii un contract de esalonare, asa cum s-a aratat mai sus.
cum poate sa atace decizia asociatiei de proprietari? este legal sa o dea doar pe ea in judecata?
Poate sa incerce sa "atace" asociatia pentru ceva, dar nu in acest proces. In acest proces restantierul poate sa se apere, isi poate angaja un aparator, poate sa conteste restantele, poate solicita stabilirea debitelor printr-o expertiza, pe cheltuiala sa...
Este legal ca asociatia sa actioneze in judecata proprieatrul care are restante neachitate de mai mult de 90 de zile.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit instiintare de sechestru al apartamentului... don_ombladon don_ombladon Buna seara, ma numesc Alis si am primit instiintare ca apartamentul va fi sechestrat in cazul neplatii restantei in termen de 2 saptmani. Instiintarea a fost ... (vezi toată discuția)
Restante-in ce conditii asociatia poate da in judecata? lia_lia lia_lia Buna seara! Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde in ce conditii Asociatia de Proprietari poate da in judecata o persoana care a acumulat restante ... (vezi toată discuția)
Plata restantelor Daniel4x4 Daniel4x4 Buna ziua ! Avem in asociatie urmatoarea situatie : - proprietar restantier caruia i s-a deschis proces pentru recuperarea restantei; - proprietarul a venit ... (vezi toată discuția)