avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie.

Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de proprietate) este trecut numai unul dintre soti, acesta poate vinde acel imobil fara acordul (instiintarea) celulilat sot?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Radu Aura a scris:

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie.

Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de proprietate) este trecut numai unul dintre soti, acesta poate vinde acel imobil fara acordul (instiintarea) celulilat sot?

Multumesc anticipat pentru raspuns.


@andymaurul: Am subliniat de unde reiese.
chiar daca utilizatorul ar intreba in scopul precizat de dvs, el nu poate achizitiona strict in patrimoniul sau fara incheierea conventiei prin care se adopta regimul separatiei, asa cum v-a explicat dl avocat.
daca in cazul celor doi soti despre care faceti vorbire, acestia nu au adoptat regimul separatiei de bunuri (fie inainte, dupa sau chiar la momentul incheierii casatoriei) atunci bunul este comun, chiar daca contractul de v-c a fost semnat numai de unul dintre soti.
fiind comun, bunul nu poate fi vandut fara acordul ambilor soti.
Fac urmatoarele precizari: suntem casatoriti inainte de 01.10.2011, nu avem nicio conventie matrimoniala.
Da, vrem sa cumparam un imobil pe numele sotului astfel ca el sa poata sa-l vinda oricand doreste fara acordul meu. Dorim acest lucru pentru ca avem o situatie mai incurcata(exista descendenti din casatorii anterioare si din ac.casatorie) si in situatia in care el imi supravietuieste sa aiba macar un imobil.
Atunci incheiati o conventie matrimoniala prin care veti alege regimul matrimonial al separatiei de bunuri.
Ca sotul sa poata vinde imobilul oricand fara acordul dvs in mod cert imobilul trebuie sa fie numai al sau. Mergeti la un birou notarial, incheiati un act de lichidare al regimului matrimonial urmat de o conventie matrimoniala prin care adoptati regimul separatiei de bunuri. toate bunurile cumparate din acest moment inainte vor fi bunuri proprii ale sotului pe care le cumpara, si care va pute dispune in mod liber de ele fara acordul celuilalt sot.
O alta varianta ar fi ca sotul dvs sa primeasca numai pe numele sau o donatie de bani (bun propriu) din care sa cumpere apartamentul (bun propriu in virtutea art 340 lit g Cod CIvil), moment in care dvs confirmati provenienta sumelor de bani platite ca pret si faptul ca bunul este propriu.

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial ales (separatia de bunuri), inainte de casatorie carmen bodeanu carmen bodeanu Buna ziua! Daca unul din soți detine bunuri mostenite inaintea căsătoriei,sau prin act de vinzare-cumparare cu uzufruct viager(mama a vândut fiului un ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)