avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Falsificare intrument de plata electronica art 24 L ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Falsificare intrument de plata electronica art 24 L 365/2002

Concret : Am transferat bani dintr-un cont in altul prin intermediul serviciului de internet-banking (instrumet de plata electronic cu access la distanta). Instanta ma condamnat printre altele si pentru art 24 (falsificare intrument de plata electronica) deoarece la campul referinta am completat un motiv fictiv, si asa am creat "falsul".
Acum ... nu sunt eu prea destept dar din cate inteleg eu :
Instrument de plata electronica =
Un instrument care permite titularului sau sa efectueze urmatoarele tipuri de operatiuni: a) transferuri de fonduri, altele decat cele ordonate si executate de catre institutii financiare;
b) retrageri de numerar, precum si incarcarea si descarcarea unui instrument de moneda electronica;

Pareri ?
Cel mai recent răspuns: ContSters241638 , utilizator 16:56, 13 Februarie 2013
ezPTCro a scris:

perfect de acord , atunci pe ce temei se considera introducerea unor date eronate ca si falsificare ? presupun ca era contul dvs pe care lati folosit.

Pe temeiul: ai scris motivul platii fals ? atunci e intrument de plata falsificat :) judecatorul de fond nu avea nici cea mai vaga idee despre calculator si internet (ma pus sa explic 5 ore intr-o instanta ce e ala browser, instrument de plata etc).

Este adevarat ca instantele pot avea probleme de natura tehnica in astfel de procese.
Aveati avocatul care sa ii traduca.
In plus, aveati la dispozitie carti de specialitate care sa ajute la lamurirea instantei.Avocatul putea sa va puna in vedere acest lucru daca avea timp.Trebuia sa aveti si dvs. un rol activ in sensul de a cauta materiale relevante din domeniu.Adica va puteati gandi si singur daca ati vazut ca instanta nu prea intelegea...

Dupa parerea mea se pot audia si experti in instanta pe aceste probleme.
Aveti posibilitatea de a va exercita in mod legal drepturile si libertatile fundamentale.Dreptul la aparare trebuie dus la extrem in astfel de cauze.

Aveti grija ca si instantele superioare pot avea mari probleme tehnice cu aceasta materie...
Incercati sa va aparati mai consistent...
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este adevarat ca instantele pot avea probleme de natura tehnica in astfel de procese.
Aveati avocatul care sa ii traduca.
In plus, aveati la dispozitie carti de specialitate care sa ajute la lamurirea instantei.Avocatul putea sa va puna in vedere acest lucru daca avea timp.Trebuia sa aveti si dvs. un rol activ in sensul de a cauta materiale relevante din domeniu.Adica va puteati gandi si singur daca ati vazut ca instanta nu prea intelegea...

Dupa parerea mea se pot audia si experti in instanta pe aceste probleme.
Aveti posibilitatea de a va exercita in mod legal drepturile si libertatile fundamentale.Dreptul la aparare trebuie dus la extrem in astfel de cauze.

Aveti grija ca si instantele superioare pot avea mari probleme tehnice cu aceasta materie...
Incercati sa va aparati mai consistent...

Fiecare articol a fost foarte bine detaliat atat de mine cat si de avocatul meu, am toate cartile pe materie informatica cumparate + 1 an in postul de administrator de retea junior, ideea e ca judecatorul a motivat foarte detaliat alte articole (unele schimbate), iar pentru acesta a alocat un singur rand (semn ca nu l-a inteles). Am depus documentatie cel putin suficienta , unele inscrisuri de la conferinte de magistrati pe teme informatice, astfel am reusit schimbarea unor articole, dar se pare ca nu a fost suficient. Acum ... eu cred ca sunt condamnat de 2 ori pentru aceiasi infractiune deoarece acel camp (motivul platii) face parte din date de identificare care permit utilizarea instrumentului, fără consimţământul titularului deoarece in campul : motivul platii se afla de obicei instructiuni de transfer (adica fix date ce permit utilizarea serviciului)
asa cum este specificat in art 27 din legea 365/2002:

Art. 27: Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos
(1) Efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute la art. 1 pct. 10, prin utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, fără consimţământul titularului instrumentului respectiv, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 12 ani.

Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
ContSters241638, utilizator
Am impresia ca ati intrebat pe forum despre aplicabilitatea art 320 ind. 1 C.pr. pen.
Adica ca vroiati sa fie aplicat.

De ce nu faceti o motivare beton a caii de atac si la termen sa precizati ca intelegeti sa uzati de art 320 ind. 1 C.pr. pen.:yes:
Cred ca instanta s-ar putea gandi sa va dea cu suspendare si sa scape de dvs.
Este putin riscant dar daca avocatul dvs. motiveaza foarte bine motivele de recurs...instanta ar putea sa va aplice o pedeapsa cu suspendare...
Poate fi destul de frustrant pentru avocat dar ideea de baza ar fi o pedeapsa cu suspendare si nu ca aveti dvs. dreptate...:luck:
Update: se pare ca am avut dreptate/noroc si am impuscat doi iepuri dintr-o lovitura si 320 ind 1 si achitare pe art 24 legea 365/2002.

Alte discuții în legătură

Urgent, recurs curtea de apel adriana79 adriana79 Buna dimineata, va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri si va multumesc anticipat. In timpul cat am fost salariata intr-o institutie financiara presata din ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna. steli100 steli100 art. 27 alin.1 din Legea 365/2002 cu aplic. art. 75 lit.c C.p. si art. 33 lit.a C.p ce inseamna toate acestea ? multumesc anticipat. (vezi toată discuția)