avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din concediu crestere copil inainte de 1an la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din concediu crestere copil inainte de 1an la cerere

Buna ziua,
Sunt in concediu de ingrijire copil pana la 1 an si doresc sa revin la locul de munca inainte de implinirea acestei perioade. Am anuntat angajatorul verbal de intentia mea iar acesta mi-a raspuns "ca imi va gasi si mie un loc pe aici".
Va rog sa imi comunicati ce drepturi am eu in conditiile mai sus mentionate. De asemenea va mai rog sa imi transmiteti daca angajatorul ma poate disponibiliza mai devreme de 6 luni de la intoarcerea la locul de munca.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 15 Februarie 2012
1. Potrivit art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002, da incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Aveti dreptul de a primi stimulent de insertie in cuantum de 500 lei.
Astfel, conform art. 7 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari de Legea 132/2011, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediu crestere copil in varsta de pana la un an si indemnizatia lunara obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

3. Dreptul de a nu fi concediata pe operioada de pana la 6 luni dupa data revenirii din CCC.
Potrivit art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari de Legea 132/2011, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a)salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
....

Alin. (3) mentioneaza ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) stabileste ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil nascut prematur 2011 loredanastiuca loredanastiuca Buna ziua, Am nascut cu 3 luni inainte de termen, si as dori sa stiu urmatoarele - daca optez pt 1 an de concediu de crestere copil, acesta va inceta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil diana_ana_mihaela diana_ana_mihaela cu cate zile trebuie sa revii la locul de munca ca sa beneficiezi de stimulentul in val de 500 ron ? (vezi toată discuția)
Supliment de insertie din concediu de cresterea copilului ram007 ram007 Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.In data de 26 iulie 2014 am nascut. Eu in concediu de cresterea copilului am intrat din somaj(din 26 ... (vezi toată discuția)