buna seara. speta este urmatoarea: comisia de disciplina a directiei silvice ia o hotarare nr.x/2011, prin care dispune desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. in aceasta hotarare se arata ca poate fi contestata la directorul directiei, in termen de 30 de zile de la comunicare, sau in termen de 15 zile de la comunicare la tribunal-sectia contencios, in baza art.103 al.2 si 3 din CCM, art.52 al.2 si 3 din OUG 59/2000. reclamantul in contradictoriu cu directia silvica a sesizat direct instanta de contencios in acel termen de 30 de zile, mai exact la 15 zile de la emitere, solicitand anularea hotararii, reintegrarea pe post si plata drepturilor.. instanta la primul termen constata ca este competenta in baza art.52 pct 3 din OUG 59/2000 si legea 554/2004. la al doilea termen, instanta pune in vedere reclamantului sa faca dovada procedurii prealabile. va rog sa ma lamuriti cu aceasta procedura prealabila. consider ca nu era cazul sa o parcurgem ca desi e de competenta instantei de contencios, e mai mult un act legat de dreptul muncii, si nu un act administrativ. in plus, a sesizat instanta conform mentiunilor din hotarare.
incompetenta materiala- pentru instnta care judeca in aceasta cauza- era de preferat sa se trimita de urgenta dosarul instantei de dr. muncii ....
depinde pentru ce motive i s-a dispus cercetarea disciplinara a respectivului angajat???
ce alte laturi vizeaza acea cercetare???
daca scopul este unul patrimonial - atunci este evident ca trebuia facuta procedura prealabila (adica: anuntarea prin sesizare a organelor ierarhice -institutiei unde a lucrat cel cercetat)....
Raporturile de munca ale functionarilor publici si a altor categorii de bugetari (inclusiv personalul silvic) sunt guvernate, de regula, de dreptul administrativ si numai in subsidiar de dreptul muncii. Totodata competenta instantei de contencios administrativ este clar prevazuta in OUG 59/2000 asadar iese din discutie exceptia necompetentei materiale.
Plangerea prealabila este o procedura administrativa prin care se cere organului emitent sau organului ierarhic superior revocarea actului juridic prin care v-a fost lezat un drept sau interes legitim. Aceasta trebuie depusa, de regula, in termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea actului respectiv. In cazul dumneavoastra neparcurgerea acestei proceduri va atrage respingerea actiunii ca fiind inadmisibila.
Totusi, conform art. 7 alin. (7) din legea 554/2004, "plangerea prealabila in cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, si peste termenul prevazut la alin. (1) [30 de zile], dar nu mai tarziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescriptie."
Mentionez ca necunoasterea legii nu poate fi invocata ca motiv temenic si totodata sansele de reusita sunt mici.