avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIC si contr.de munca simultan?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIC si contr.de munca simultan?

daca o salariata este in concediu pentru cresterea copilului dar nu are dreptul la indemnizatie si nu beneficiaza de ea, se poate angaja pe durata suspendarii primului cim ,la o alta SC (dar fara sa se reintoarca la primul loc de munca)?
Cel mai recent răspuns: oti , utilizator 12:32, 9 Noiembrie 2008
Daca nu are dreptul la indemnizatie nu are dreptul nici la CIC si banuiesc ca suspendarea contractului de munca e facuta prin acord cu primul angajator... Depinde care e de fapt situatia.
referitor la dreptul la CIC mi s-a raspuns (in alt topic) si cu logica zic eu, ca este independent dreptul la cic de plata indemnizatiei cu atat mai mult cu cat este vorba de suspendare la cererea salariatului in conditiile C.m..
In speta mea salariata nu avea dreptul la indemnizatie neavand stagiul dar totusi i s-a cerut actul de suspendare de catre cei care intocmesc dosarele pt. indemnizatie ,(deoarece i s-a spus ca au existat cazuri in care s-a acordat indemnizatia cu stagiu de cotizare incomplet de 10 luni in loc de 12 si ramane la latitudinea lor daca acorda indemnizatia). M-am regasit in situatia de a avea un act de suspendare la cererea sal pentru CIC care nu am dreptul sa-l anulez ptr. ca salariatul nu beneficiaza de indemnizatie.
Nedumerirea mea este daca pe langa acest cim suspendat pt.CIC salariata poate incheia pe durata celor 2 ani un alt cim cu un angajator nou.
Ar fi logic sa fie separate, dar nu vad cum e posibil asa ceva avand in vedere litera legii:

Art. 1 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).

Art. 6^1 - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 1 au dreptul la concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului după primele 3 naşteri sau, după caz, după primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2).

(2) Durata concediului prevăzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordă integral, o singură dată, fiecăruia dintre părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (2), în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.

(3) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

(4) Perioada în care o persoană beneficiază de concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.


Mie mi se pare clar ca in cazul primelor 3 nasteri concediul si indemnizatia nu merg decat impreuna.
dar atunci inseamna ca am incheiat un act aditional ilegal? Sa se acorde acea indemnizatie fara a avea cele 12 luni lucrate nu este ilegal? Atunci cum pot indrepta situatia din moment ce am o cerere a salariatului si atasat un certificat de nastere inregistrat la ITM?
Atunci cand este aplicabil art.51 lit.a din Codul muncii, care nu face referire la nicio indemnizatie de CIC ?
sau
ale art. 54 din Condul muncii, care prevede ca, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale. ;)

Alte discuții în legătură

Suspendare cim ptr.cic fara sa aiba dreptul oti oti cum procedez daca unei salariate i s-a intocmit act aditional de suspendare al cim la cerere pt .concediu de ingrijire copil,dar neavand stagiul de cotizare ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj; in perioada de 24 de luni anterioara depunerii cererii de somaj, am avut 16 luni cim suspendat ametist08 ametist08 Buna ziua, In conformitate cu prevederile art.34 alin.(1) din Lg.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pt somaj floribel2 floribel2 Buna ziua, Un salariat care urmeaza sa intre in somaj a beneficiat in 2008 de 12 zile calendaristice de cfs , zile pt care nu s-a facut suspendare in Revisal ... (vezi toată discuția)