avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort- competenta teritoriala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort- competenta teritoriala

o intrebare am si eu daca poate fi 2 divorturii in acelasi timp pe rol si care ar fi valabil cel din constanta de la ultimu domiciliu de pe buletin sau le de la medgidia unde locuesc doar paritii sotiei si in acest caz ce pot sa fac multumesc
Art.607 din Codul de procedura civila prevede ca cererea de divort este de competenta judecatoriei in care se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, unde se presupune ca raporturile dintre soti sunt mai bine cunoscute si mai usor de dovedit, insa numai daca la data introducerii actiunii cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun ( nu trebuie ca locuinta unuia din soti sa fie neaparat la ultimul domiciliu comun, ci in raza judecatoriei ultimului domiciliu comun ).


Prin domiciliu comun se intelege locul unde sotii au locuit in chip statornic, chiar si arunci cand convietuirea lor a fost de scurta durata, intrucat raporturile lor matrimoniale s-au consumat numai in acea localitate.


In jurisprudenta s-a decis ca, la stabilirea competentei, prezinta importanta data la care s-a introdus actiunea . Schimbarea domiciliului sotilor, ulterior introducerii actiunii de divort, nu prezinta importanta sub aspectul competentei instantei de divort. Imprejurarea ca, dupa introducerea actiunii de divort, reclamantul si-a schimbat localitatea, care nu se gaseste in raza teritoriala a instantei la care a fost introdusa actiunea, nu este de natura sa atraga necompetenta instantei legal sesizate.

Conform art. 607 CODUL DE PROCEDURA CIVILA, in cazul in care sotii nu au avut un domiciliu comun, sau daca, la data introducerii actiunii, nici unul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei ultimului omiciliu comun, isi gasesc aplicare dispozitiile dreptului comun si deci cererea va fi adresata judecatoriei de la ultimul domiciliu sau resedinta sotului parat.

Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc am inteles dar ea nu e in tara toate actele ei sunt pe numele de familie al meu adresa de pe buletin pasaport permis toate sunt in ct- noi nu am locuit nici o data la medgidia a trimis o procura parintilor sa depuna actele de divort la medgidia cum sa putut face asa ceva ? si de ce nu le-a putut depune cum era legal la constnata eu nici nu am fost anuntat de acest divort am banuit ceva pana am aflat de la alte persoane ce a facu si ca a plecat cu alt cineva si atunci mam decis sa depun actele de divort la constanta unde locuesc si acuma si am locuti in timpu casatoriei cu sotia ea e in uk acuma pot dovedi ca e cu alt cineva . am o masina care este dobandita inaintea casatoriei cu un an si ceva apropape 2 anii nu vrea sa mi0o restituie . dar asi vrea sa stiu ce pot face cu cele 2 procese nu putem divorta de 2 orii

tot ce e facu in apartamentu ala e facut din aintea de a ne casatori am facturi doveditoare pe masina la fel ma poate afecta cu ceva la partaj ? avem 2 ani jumate de cand suntem casatoriti legitim
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
UNde au stat sotii ultinma data impreuna. Ce scrie pe buletin nu ne intereseaza in acest caz.
ma poate ajuta cineva sa ma inderume sau cu un sfat ce sa fac cu cele 2 procese? sau ce ar f lagal sa fac cum sa procedez ?
Judecatoria Constanta este competenta sa solutioneze cererea de divort.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locul divortului elisabeta5 elisabeta5 Va rog sa-mi spuneti unde trebuie introdus divortul daca ultimul domiciliu comun si casatoria au fost in Ploiesti iar acum eu locuiesc in Constanta si sotul in ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala instanta divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Art. 607 Cod proc. civ. prevede: [i]Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. ... (vezi toată discuția)
Divort flavia29 flavia29 Buna seara,am si eu o intrebare si va rog sa ma lamuriti daca se poate......el cetatean roman dar este rezident in olanda,ea din Republica Moldova cu ... (vezi toată discuția)